Две седмици преди изборите за президент на САЩ американското списание Quartz е успяло да открие чернова на ръчно написаното от президента на страната Барак Обама писмо до Доналд Тръмп в случай, че той спечели изборите.
„Драги Доналд,

Ако четеш това, значи си приел резултатите от изборите. Разчувстван съм от тази прегръдка в последната минута на демократичния процес. Успя. Поздравления. 

Когато влязох в този кабинет преди осем години, аз бях зашеметен от важността на тази роля – от смиреността, уважението и търпението, които са необходими за воденето на народа на САЩ. Чест е да служиш. Може и ти да бъдеш зашеметен от това или за това колко по-малък е Белият дом в сравнение с твоите различни имоти. Колко по-малко бароков е. Колко по-малко златен е. Трябва да те предупредя, че няма много мрамор. Има и малко твои портфейли. Но кухнята прави добро тако.

Желая ти щастие тук. Често чувствах самотата, описвана от миналите президенти, тежестта на света върху раменете ми и армията от критици зад гърба ми. Но разбира се аз нямах твоя опит с непопулярността. Опитът ти с недоволството от страна на афроамериканците, от жените, които си тормозил, от повечето жени изобщо, от твоите бивши работници, от бизнес-партньорите ти и от Роузи О’Донъл. Може и да нямаш политически опит, но що се отнася до това да бъдеш оспорван, твоята квалификация е несравнима.

Ще има трудни времена, направени дори още по-трудни от критиката, която може да не смяташ за честна. Хората може да питат къде си роден, или да те наричат най-необразования президент в историята, или най-лошият изобщо в историята. Те могат да заявят, че си създал „Ислямска държава“, да намекнат, че си свързан с тероризма на американска земя. Те може дори да кажат, че твоите противници са по-умни и силни от теб. Те дори може да се възползват от политическите различия в твоето собствено семейство. Единственият съвет, който мога да ти дам е, да не се даваш на критиците. Също така спри да пишеш сам посланията си в социалната мрежа „Туитър“. 

Срещу всички възможни вероятности, логика, здрав разум ти ще си нашия президент, когато прочетеш тази бележка. Желая ти всичко добро. Твоят успех е успехът на нашата страна. Твоят провал ще е национално падение.
Късмет.

Барак Обама."