Трима мъже избегнаха затвор за откраднато и убито теле край рилското село Смочево. Окръжният съд в Кюстендил обяви за невинни тримата приятели Бисер, Георги и Илиян, задържани преди години по обвинение за кражба на шестмесечно теле от стадото на животновъда Георги Петров.
Стопанинът отглеждал в землището на Смочево стадо с овце и крави, които извеждал на паша ежедневно. Отговорникът на стадото Слави преценил, че шестмесечното теле е болно, и го оставил в обора. Същия ден екип на полицейското управление в Рила бил изпратен в района на селото по сигнал за стрелба.

Пристигналите на място униформени засекли тримата мъже с лек автомобил, в чийто багажник открили застреляното добиче и карабини с боеприпаси. По-късно експертите установили, че след последното почистване на оръжията с тях са били произведени изстрели. Иззетите проби от натривките на ръцете на тримата мъже обаче не дали резултат за наличието на капсулни микроследи от изстрели. Извадените метални парчета от тялото на телето пък не можело да бъдат изследвани и да се отговори на въпроса от чие оръжие са били изстреляни.

След внесения обвинителен акт в съда в Дупница, а после и в Кюстендил, става ясно, че при анализа на всички събрани доказателства по никакъв начин не може да се приеме обвинителната теза, че въпреки факта за намирането на мъртвото теле в управлявания от тримата джип те извършили кражбата на телето.