В началото на отоплителния сезон много хора се притесняват за предстоящите сметки за ток. „Енерго – Про”, която доставя ток в Североизточна България, излезе със съвети как да намалим сметките си. 
Според статистически данни използваме най-много енергия за отопление - 31%. Следват охлаждане - 12%, затопляне на водата - 12%, осветление - 11%, компютри и друга електроника - 9%, други домакински уреди - 9%, хладилници и фризери - 8% и други, показва проучване на bTV.

Eто и някои от съветите на енергодружеството за пестене на електроенергия:

Отоплителните тела е добре да се поставят на подходящо място в стаята, за да се постигне равномерно разпределение на топлината.

През нощта отоплителните уреди да се настроят да поддържат по-ниска температура, без помещенията да се охлаждат напълно. Намаляването на стайната температура през нощта (най-много с 5 °C) значително пести енергия.

Не е препоръчително да преграждате уредите за отопление с мебели, нито да ги покривате с дрехи за сушене, защото така губите до 20% от енергията.

Проветрявайте редовно, но за кратко, с широко отворени врати/прозорци - така ще запазите топлината на стените. Открехнатите прозорци водят до по-голям разход на енергия. По-добър вариант е по-честото проветряване за около 10 минути, като през това време изключвате отоплителните тела.

Ако се отоплявате с климатик, въздушните му филтри трябва да се проверяват и почистват, защото замърсяванията затрудняват работата на уреда и водят до по-голям разход на енергия.

Отоплявайте помещенията съобразно нуждите си. Препоръчителната стайна температура е следната: във всекидневната - средно около 20°C, в спалнята 16 - 17°C е достатъчна за здравословен сън, в детската стая - около 20°C, в банята - 22°C, в кухнята - 18°C, тъй като при готвене също се отделя топлина.

Намаляването на температурата в стаята с 1 градус осигурява до 6% спестена енергия. Отоплявайте стаите разумно и не забравяйте да затваряте вратите.