Западът преживява най-сериозната си криза в своята история, от нея евроатлантическото общество никога повече живо няма да излезе. В това са съгласни политолози и от двете страни на Атлантика. Сегашното поколение западни лидери се сблъсква с най-сериозното си изпитание за последните 70 години, пише в New York Times бившият генерален секретар на НАТО Хавиер Солана.
„Президентът на Русия доста успешно разпалва на Запад чувството на страх, подкрепя бунтарските партии на евроскептиците, сплашва съседите и се опитва да постигне отмяна на санкциите, наложени след анекса на Крим и конфликта в Източна Украйна. В рамките на борбата с тази подривна дейност НАТО трябва да увеличава своите сили, уж за да предотврати политическия разпад на Европа”, изпада в паника Солана.
 
Западната цивилизация достигна задънената улица, при което това стана със собствените ѝ сили, не пести епитети директорът на московския Център за политически информации Алексей Мухин.  
 
„Никакви терапевтични мерки този умиращ няма да спасят. Може да се сменят президенти, партиите на власт – това като на мъртвия да се дава да мирише амоняк. Кризата на Запада носи цивилизационен характер, да се обърне този процес е същото, като да се направи опит за препятстване на движението на тектонските плочи. Тази историческа „зима” САЩ и Европа няма да преживеят”, каза той пред „Ридусу”.
 
Съвременниците имат късмета да наблюдават това, което съветският етнограф Лев Гумилев предсказа в своята теория още преди половин век: падението на „стремежа” към евроатлантически суперетнос до най-ниската му точка, след която започва необратимият разпад на обществените и държавните институции.
 
„Това, което ние наблюдаваме в момента във вида на нарастващата агресивност на НАТО, не е нищо повече от предсмъртните конвулсии на Евроамерика в отчаяните ѝ опити да противопостави нещо на набиращата сила и наглост на Евразия. В увеличаващите се пропуквания в сградата на Запада проникват вируси, корени пускат плевели. Това е такъв цивилизационен СПИН, против който противоотрова няма”, казва Мухин.
 
Невъзможността на Запада да намери изход от задънената улица е свързана с това, че убийството на евроатлантическата цивилизация се случва под аплодисментите на самите убивани, обяснява политологът.
 


„Западната цивилизация бе убита от онези, които първоначално заложиха в нея принципите, които започнаха впоследствие да ограничават самите основоположници –САЩ. Принципите на демокрацията, свободата на личността, свободата на търговията и другите свободи започнаха да пречат на САЩ в установяването на тяхната глобална хегемония. Самите САЩ, на думи все още най-яркият защитник на тези принципи, реално правят всичко, за да низвергнат тези свободи навсякъде, където достигнат техните ръце”, обяснява експертът.
 
Европа, от която откраднаха основаната на нейните принципи цивилизационна идентичност, стана аналог на жив организъм, който е изгубил имунитета си. На нея започнаха да ѝ се противопоставят „вируси” като ислямизма, миграцията, войнстващото антихристиянство.
 
В отчаянието си Западът се хваща за най-очевидното лекарство, което в миналото е помагало безотказно: обединение против външната заплаха, подчертава Мухин.
 
„Не е важно каква е тази заплаха: руската агресивност, ислямския радикализъм, китайската експанзия. Всичко става. Проблемът на Запада е в това, че цивилизацията не може дълго да си други с някой друг. А позитивна алтернатива на цивилизационните конкуренти Западът не е в състояние да предложи. За това цивилизацията трябва да има стремеж. Такъв обаче няма и няма и да има. Евроатлантическата цивилизация изживява последните си дни, а краят ѝ ще е безславен”, подчертава политологът.
 
Източник: Рунекст ру
 
Превод и редакция: БЛИЦ