Над 26 милиона лева са били похарчени за интеграция на деца от малцинствата в училищата, без от това да е последвал видим резултат. Това показва одитен доклад на Сметната палата, проверил как е била осъществявана образователната интеграция в периода 1 януари 2012 – 31 декември 2014 г.
Парите са осигурени от бюджета на Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства – 3,4 млн. лева, от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ – над 21,4 млн. лева, и близо 1,2 млн. лв. са от други европейски източници, съобщи "Труд".

Не са обединени усилията на всички заинтересовани институции и власти за постигане на ефективна и трайна образователна интеграция, се твърди още в доклада.

С парите е трябвало да се осигури равен достъп до качествено образование за всички деца и ученици от етнически малцинства, те да бъдат социализирани, като съхранят културната си идентичност. 

Мерките за образователна интеграция обаче не са се оказали достатъчно ефективни, за да постигнат поставените цели. Не всички заинтересовани институции и власти са били обединени в усилията за постигането на трайна и ефективна образователна интеграция, е основният извод на одиторите.