В момента примката е стегната и точно най-малките предприятия се задушават, а трябва да е точно обратното. Това каза ген. Румен Радев, кандидат за президент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП по време на срещата си с представители на малкия и среден бизнес.
Според него трябва да има стимулиране на малките предприятия, на предприемачеството. По думите му българинът е предприемач и може да направи чудеса, ако има условия за това. „Много хора са разочаровани от честата и непрекъсната смяна на регулации, изисквания, закони и от липсата на правила“, каза той. Кандидатът за президент посочи, че вижда проблемите при всички срещи с хората, с които разговаря. Ген. Радев обясни, че първият проблем е липсата на достъп до обществени поръчки. „Знаете какво става с обществените поръчки. Там са големи.

Парадоксът е, че точно тези големи не плащат данъци,така както трябва да ги плаща“, коментира кандидат-президентът. Според него друг проблем на бизнеса е достъпът до кредитиране. „Без кредитиране в България в момента много трудно се пробива“, каза ген. Радев. По думите му сред проблемите на малкия и среден бизнес е нелоялната конкуренция. „Статистиката показва, че първите 100 фирми почти удвояват печалбата си за последната година, а това е изключително тревожно. Малкият и средният бизнес, който инвестира тук в България се натиква повече в ъгъла. Ако тази тенденция продължава, това означава да генерираме безработица.

Това означава социално изключване за много хора, липса на конкуренция, затова трябва сериозно да се замислим и не само да се замислим, но и да дадем нашия глас, че така не може да продължава“, каза ген. Радев. „Другото масово оплакване това е големият административен натиск и регулациите. Да, по-големите предприятия и по-мощните имат административен и финансов ресурс да отговарят на всички непрекъснато растящи и санитарни и трудови и всякакви изисквания“, каза той.

Ген. Радев посочи, че е разговарял с човек, със съвсем малка фирма, който му е разказал, че го притискат за хиляди документи. Кандидат-президентът посочи,че става въпрос за графикът на отпуските на работниците, при условие, че той и неговата съпруга работят там. Ген. Радев поясни, че човекът му е разказал, че се е налагало да плаща по 40 лв. за всеки документ. „Това е според мен недопустимо.