Лидерите на ЕС обмислят санкции срещу онези, които подкрепят режима на сирийския президент Башар Асад, ако те не прекратят зверствата, гласи проектът на съвместно изявление на общността, очевидно насочено срещу Русия, пише БГНЕС.
„ЕС обмисля всички възможности, включително по-нататъшни ограничителни мерки, насочени срещу физически и юридически лица, подкрепящи режима, ако сегашните зверства продължат”, пише в проекта на документ, който ще бъде разгледан на среща на високо равнище в Брюксел по-късно днес. 

Черновата разширява тезата на европейските министри на външните работи от понеделник, които говориха само за санкции спрямо Сирия и „сирийски лица и групи, подкрепящи режима“. 

Външните съюзници на Сирия са Иран и Русия, които подкрепят правителството в страната с военни сила. Макар и Москва да не се споменава конкретно по отношение на санкциите, текстът изостря тона срещу руската държава и нейната роля в конфликта. 

„Европейският съвет категорично осъжда атаките на сирийския режим и неговите съюзници, особено Русия, срещу цивилни в Алепо“, се казва в черновата на общото изявление. 

То също така призовава Русия и Сирия да позволят „безпрепятствен хуманитарен достъп до Алепо“ и до други части на страната. 

Текстът предупреждава, че „тези, които са отговорни за нарушаването на международното хуманитарно право и човешки права, трябва да бъдат държани отговорни“. 

В него лидерите искат от върховния представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини да продължи с настояването си за политически преход в Сирия, чрез работата си с основните играчи в региона, чиито имена обаче не са посочени. 

Във вторник руският президент Владимир Путин заяви, че е готов да удължи едностранното примирие в Алепо, след като проведе разговори в Берлин с германският канцлер Ангела Меркел и френският си колега Франсоа Оланд.