Повече от 800 000 души се самоубиват всяка година. Още повече са хората, които се опитват да направят същото. В класацията на първо място се нараждат страни като Гана и Южна Корея, България се намира на 61-во място и дели резултата си с Босна и Херцеговина. Родината ни получава рейтинг от 10.8, докато Румъния може да се похвали с цели 4 позиции по-надолу и рейтинг от 10.5. Депресията продължава да бъде една от неразгаданите човешки трагедии. Това не е болест, която не може да бъде излекувана или преборена, това е болест, която трудно би могла да бъде регистрирана.
Ето някои мисли, които обясняват какво наистина се случва в малкия ментален ад, който един човек може да сътвори сам.  

"Не исках да се събуждам. Чувствах се значително по-добре, докато спях. Наистина е тъжно. Представете си нещо като обърнат кошмар, когато се събудиш от него започваш да се чувстваш толкова по-леко, осъзнавайки, че това не е истина. Аз се събуждах в кошмара." - Нед Визини, "It`s Kind of Funny Story"

"Няма смисъл да се опитвате да успокоите депресиран човек така, сякаш е тъжен. Не може да му кажете "Стегни се и ще се справиш.". Тъгата е нещо като настинка - с търпение ще премине. Депресията е като рака." - Барбара Кингсолвър, "The Bean Trees"

"Бях привлечен от всички грешни неща: обичах да пия, бях мързелив, нямах Бог, политики, идеи, идеали. Бях настанен в нищото; нещо като небитието и го приемах. Не минавах за интересна личност. Не исках да бъда интересен, твърде трудно е. Исках само меко, неясно пространство, където да живея и да бъда оставен на мира." - Чарлз Буковски

"Депресията е едно от най-неприятните изживявания, които някога съм изпитвала... Тя те лишава от възможността да си представиш, че някога можеш да бъде радостен отново. Липсата на възможност. Това умъртвено чувство, което е много по-различно от тъгата. Тъгата наранява, но това е здравословно чувство. Тя е необходимото чувство, което трябва да се изпита. Депресията е нещо съвсем различно." - Джоан Роулинг.

"Депресията е като рана, която никога не заздравява. Рана, която се намира в съзнанието ти. Трябва да бъдеш много внимателен, за да не я докосваш и да не те наранява. И винаги ще е там" - Джефри Юдженедис, "The Marriage Plot"

"Това е най-хубавото на депресията: човешкото същество може да оцелее почти всичко, стига да вижда края. Но депресията е толкова коварна и се усложнява всекидневно, че е невъзможно да видим края." - Елизабет, "Prozac Nation"

"Да изгубиш живота си не е най-лошото, което може да ти се случи. Най-лошото е да изгубиш причината си за живот." - Джо Несбо

"Може би всички имаме тъмнина в себе си и някои могат да се справят по-добре с нея, отколкото други" - Жасмин Варга, "My Heart and Other Black Holes"

"Ако ти кажат, че тя е умряла от сънотворните, които е взела, трябва да знаеш, че е умряла от унищожителната тъга и бавно кървящата душа." – Клифърд Одетс

"Рецесия е, когато съседът ти изгуби работата си. Депресия е, когато ти изгубиш работата си." - Хари Трюмън

Източник: Men.hotnews.bg