Ивайло Калфин е кандидат-президент от партията АБВ. Той коментира само пред БЛИЦ за конкуренцията, безредиците във властта, отношенията ни с Русия и бъдещето на страната ни в международен план. Вижте какво каза той пред медията ни:
-Няколко души казаха, че очакват предизборните кампании да се водят предимно от черен пиар. Очаквате ли да има такъв?
-Това не се вижда за сега, но още няма и сблъсък. Аз не виждам кампания. Всеки един от нас пътува много из страната, срещаме се с един ограничен кръг хора, повечето от които са привърженици и липсва публичния сблъсък. Сигурно има някакви жълти истории с медиите, които ги има във всяка кампания. Важното е действително какви хора ще изберем, а не жълтата страна.

- С какво мислите, че Вие ще бъдете по-добрият избор? С какво превъзхождате другите кандидати?
- Аз мисля, че президентската институция и президента би трябвало да бъде човек, който да върне самочувствието и достойнството, България да стои по съвсем различен начин в международните отношения и да има чувствителност към ежедневието на хората. Включително въпроси по социалната политика, икономическата политика и демографията.

Така се е случило, че пътя ми в политиката е свързан с тези области. Имам много международни контакти, познания в международната дипломация, конкретни успехи, които сме постигали. Имам представа как работят институциите. Имам представа от проблемите и решенията на социалните проблеми. На първо място бих поставил проблемите на страната ни, които трябва да решат външните институции. Може би това ми дава известно предимство. Все пак не съм от вчера в политиката, хората ме познават, отстоявам си позициите и се явявам спокойно на избори.

-Кой ще бъде най-големият ви конкурент?
-Всички са ми конкуренти. Разбира се кандидатът на ГЕРБ, като най-голяма партия, сигурно е най-водещ в кампанията, но ми се струва, че в тази кампания ако някой разчита да се гласува за партии, ще сбърка. На всички парламентарни избори хората гласуват предимно за личности.

-Виждате ли конкуренция в Татяна Дончева?
Както казах, всички участници в тази кампания са ми конкуренция.

-Как оценявате дебата си с Трайчо Трайков?
-Аз искам да поздравя господин Трайков, че се съгласи на този дебат. Останалите конкуренти отказват – г-жа Цачева, генерал Румен Радев, г-н Каракачанов. Канил съм ги не един път и не само аз, включително и медиите ги канят. Мисля, че да бягаш от дебати е доказателство, че нямаш достатъчно аргументи. Не е сериозна причината, че имат среща в някоя община и трябва да я отменят. С медиите се стига много по-бързо и по-лесно до хората. Става въпрос за дебат един срещу един, за да можеш да видиш добре и двамата конкуренти. Така че, поздравявам г-н Трайков, че се съгласи да дебатира с мен и съжалявам, че другите конкуренти се крият.
 
-Сегашните трусове във властта ще рефлектират ли по някакъв начин върху президентските избори?
-Не очаквам това нещо да се случи. За съжаление българският политически живот е научил гражданите да очакват всичко. Абсурдно е парламента да се разпусне един месец преди избори, абсурдно е да се променят правилата в течение на изборите, защото кампанията е част от изборите и виждам пак промени на изборните правила. Абсурдът с неразумни закони да се отнемат конституционните права на българските граждани да гласуват, което се случва със секциите в чужбина са дежа вю - те вече са виждани в българската политика и не изненадват много хора.

В този смисъл, имам чувството, че каквито и дивотии да се случват в държавата, изборите си вървят. Надявам се хората да гласуват за кандидати, който ще донесат стабилност, професионализъм и малко повече здрав разум и светско европейско поведение в тази институция.
 
-Във връзка с напрежението във власта, преди няколко дни Росен Плевнелиев каза, че вече е съставил две правителства и не желае да съставя и трето. Той наистина извървя труден път. Вие как бихте се справили с една такава задача?
-Факт е, че той преживя много. При добрия президент не би трябвало да има предсрочни избори. Работата на президента не е да вдига и да сваля правителства, да оттегля политическото си доверие или да им дава такова. Президентът трябва да работи със всяко правителство и то трябва да се стреми в държавата на има достатъчно диалог, стабилност и видимост. Разбира се, ако ми се наложи да съставям ново правителство това ще е оттатък усилията ми. Това, което мога да гарантирам е, че бих бил максимално неутрален.

Президента трябва да подготви изборите и нищо повече. Разбира се, трябва да внася стабилност в страната. Служебното правителство е форма, която държавата трябва да умее да избягва.
 
-Отношенията ни с Русия рязко се влошиха през последните няколко години. На каква външна политика бихте наблегнали Вие?
-Имаше определен натиск от страна на САЩ в изострянето на отношенията ни с Русия. Г-н Плевнелиев се поддаде на него. Искам да припомня, че когато влязохме в ЕС през 2007 година и американският президент, и лидерите на Европа казваха, че България може да бъде ценна с добрите си отношения с Русия и водещата си роля на Балканите. Ние загубихме и едното и другото.

За това, ако погледнете интензитета на международните контакти, той говори за ролята на България. Аз бях министър на външните работи в продължение на 4 години, където имаше три посещения на български премиер и президент във Вашингтон и едно посещение на американския президент. Горе долу толкова, даже едно повече, бяха посещенията в Москва. Сега за последните години няма такива. Никой не идва в България. Това означава, че ролята на България силно намалява в международните отношения и тук не става въпрос само за лоша комуникация, но и за това как си подреждаме държавата.

Отново казвам, че България беше важна с авторитета си в региона. Имам предвид и Балканите, и Черноморския регион и отношенията с Русия. Бихме могли да имаме една добре балансирана международна политика ,която не отстъпва от ценностите на евроатлантическите организации в които участваме. Отношенията ни с Русия по никакъв начин няма да повлияят на тях.  

Интервю на Никол ИВАНОВА