Руските военни са изпратили в района на иракския град Мосул, който в момента е под контрола на терористите от „Ислямска държава”, апарати за космическо разузнаване. Това съобщиха от Генералния щаб на въоръжените сили на Русия.
Генерал Валерий Герасимов уточни, че в дадения район в момента действат над десет средства за въздушно разузнаване, включително и безпилотни летателни апарати. „Там са изпратени апарати за космическо разузнаване, също така в непосредствена близост до района работят над десет наши въздушни средства за разузнаване, включително и безпилотни апарати”, каза Герасимов.
 
„Денонощно следим обстановката в района на Мосул и хода на операцията по блокирането на терористите на ИД в града”, подчерта началник Генералния щаб на Русия.  
 
Герасимов също обърна внимание на факта, че въпреки информационната кампания в западните медии, операцията по освобождаването на Мосул от терористите така и не е започнала по същество. „Наблюдаваме само съсредоточаване на сухопътна групировка и обстрелване с реактивна артилерия и авиация на обектите в градската зона”, поясни той.
 
Освен това, началник Генералния щаб на Русия изрази надежда, че международната коалиция ще разбере, че „е необходимо да не се прогонват терористите, а да бъдат ликвидирани на място”. „Надяваме се, че нашите партньори от международната коалиция осъзнават до какво ще доведат свободно придвижващите се големи групи от терористи от ИД в близкоизточния регион”, каза Герасимов.
 
Превод и редакция: БЛИЦ
 
Източник: Звезда ру, НТВ ру