Европейската космическа агенция съобщи, че е получила сигнал от орбиталната станция TGO на мисията ExoMars-2016. По данни на специалистите, модулът Schiaparelli след кацането си на Марс е предал сигнал, но телеметрия засега няма, съобщава Интерфакс.
Европейската космическа агенция съобщи, че модулът "Скиапарели" на станцията "ЕкзоМарс" се е отделил преди три дни по график от орбиталния апарат и е започнал контролирано спускане към Марс, където се очаква да кацне в 18:48 ч. днес, предадоха АП и ТАСС. "Скиапарели" ще направи снимки на Марс и ще извърши измервания на повърхността, но главната му цел е да изпробва технологията за бъдещ европейски марсоход.

Корабът-майка на "Скиапарели" ще остане в орбита около Марс и ще анализира газовете в атмосферата му В 18: 42 спускаемият апарат "Скиапарели" ще навлезе в атмосферата на Марс и 6 минути след това ще кацне на повърхността на планетата. Руско-европейската мисия "ЕксзоМарс-2016" стартира от космодрума Байконур с помощта на ракетата-носител "Протон-М" на 14 март. В състава на мисията влизат апарата Trace Gas Orbiter /TGO/ и демонстрационният спускаем модул "Скиапарели".

На борда на спътника ще се провеждат радиационни измервания със създадената в ИКИТ-БАН апаратура "Люлин-МО".

Дозиметричната апаратура "Люлин-МО" е част от руския неутронен спектрометър FREND на орбиталния спътник TGO на "ЕкзоМарс". Апаратурата е разработена и финансирана по договор на нашия ИКИТ-БАН с Института за космически изследвания на Руската академия на науките (РАН).

Институтът за космически изследвания и технологии разработва дозиметрична апаратура Люлин-МЛ, като част от руския неутронен детектор АДРОН на марсианската платформа и с нея ще участва във втората фаза на проекта "ЕкзоМарс".

На повърхността на планетата вече има два апарата на НАСА, които изследват дюните и кратерите на Марс. Също НАСА има няколко апарата в орбитата на планетата, както и един на Индия.


През 2018 година НАСА планира да изпрати сондата Insight. Компанията SpaceX също планира да изпрати капсули на повърхността.

Линк към сайта на Европейската космическа агенция ESA:
https://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/ExoMars/Watch_ExoMars_arrival_and_landing
Стрийм:
https://livestream.com/esa/exomarssocialtv