Великобритания вероятно ще изпусне срока, който даде за официално излизане на от Европейския съюз и край на преговорите - март 2019 година. Това заяви днес премиерът Тереза Мей, предаде "Индипендънт".
Пред Парламента тази сутрин Мей заяви, че съществува голяма вероятност преговорите да се проточат повече от две години - периодът, който преди по-малко от месец тя посочи като време, необходимо за да се разберат двете страни след активирането на Член 50 от Лисабонския договор, съобщи Новини Лондон.

Премиерът все още планира да активира въпросния член до края на март 2016 година, но двегодишният обещан период на преговори няма как да бъде поставен в точна рамка. По думите на Мей, процесът ще продължи "две или повече години", тъй като е изключително сложен и засяга интересите на нацията.

В Член 50 е посочено, че всяка държава има право на 2-годишен период, в който да преговори възможно най-добрата сделка около условията преди официалното излизане от общността. Тази клауза обаче все още не е била използвана от нито една държава членка, затова все още има множество въпроси и неясноти около нея.