Парламентарната правна комисия реши да отпадне ограничението за разкриване на до 35 секции в чужбина. Това се случи след като Парламентарната правна комисия гласува 12 законопроекта за промени в Изборния кодекс, предаде „Фокус“. Ограничението остава за всички останали държави, които са извън територията на ЕС. 
Правната комисия прие предложението на ГЕРБ при необходимост на ЦИК, включително в изборния ден, да може да се разреши гласуването с хартиени бюлетини в избирателни секции, извън страната с повече от една избирателна кутия. 

По отношение на квадратчето „Не подкрепям никого“ в бюлетината, се прие предложението на ГЕРБ да се потвърдят досегашните правила във всички видове избори да се отчита този вот за действителен. 

Членовете на Правна комисия приеха още предложенията на ГЕРБ, РБ и ПФ при избори за президент и вицепрезидент, както и при избори за кметове квадратчето да се отчита тежестта на квадратчето „Не подкрепям никого“. 

Депутатите разгледаха 12 законопроекта за промени в изборното законодателство, но приеха само 3 от тях – този, внесен от ГЕРБ, съвместно внесения от ПГ на ГЕРБ, ПФ, РБ, както и този внесен само от Реформаторския блок, който също е за отпадане на ограничението за разкриване на не повече от 35 секции в ЕС. 

В рамките на дебата Петър Славов от РБ посочи, че ще подкрепи законопроектите, с които се премахва ограничението за гласуване на българите зад граница и отчитането на така наречения протестен вот. Според него е наивно да се смята, че в предизборна обстановка могат да се решат всички проблеми на изборното законодателство.

В рамките на дебата секретарят на ПГ на „БСП лява България“ Филип Попов посочи, че ще подкрепи всички законопроекти за отпадане на задължителното гласуване и които са за отпадане на квадратчето „Не подкрепям никого“, както и предложението на Велизар Енчев, с които се предлага в държавите, които към момента на обявяване на датата на изборите е въведено извънредно положение да не се допуска образуване на избирателни секции и посочи, че по останалите предложения ще се въздържи. 

Според Емил Димитров от ПФ ограничението на секциите в Турция се налага, защото се оказа, че там изборният процес не се осъществява по нормалния начин и е опорочен. 

Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева заяви, че новите промени в ИК ще струват усилия и финансов ресурс, който трябва да се предоговори с план-сметката,но ние бихме могли да реагираме бързо. Според Василий Такев, постоянен секретар на МВнР след промените промените в ИК, свързани с броя на секциите в чужбина в ИК трябва да се обмислят нови срокове за образуване на секции в чужбина.