От руското външно министерство предупредиха Вашингтон за необмислени постъпку във външнополитическата сфера. Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков анонсира ответни мерки на новия пакет от антируски санкции, в случай на неговото приемане, пише Интерфакс.
„Ако САЩ въпреки здравия разум и достатъчно болезнения опит все пак се реши да тръгне по пътя на ожесточаване на санкционните мерки, уверявам ви, в нашия арсенал ще се намерят стъпки, които ще се окажат доста болезнени”, разказа Рябков.
 
При това, изявлението бе направено от политика в Държавната дума, докато представяше законопроекта за преустановяване на споразумението със САЩ за утилизация на плутоний. Документът вече предизвика негативни реакции в САЩ. Във Вашингтон заявиха, че Белият дом е разстроен от решението на Москва.  
 
Дипломатът също опроверга предположенията, че да се предприемат мерки спрямо Вашингтон е безполезно, защото САЩ нямат сметки и собственост в Русия. „Първо, това не е истина. Има и сметки, и собственост. И съответните мерки могат да бъдат в бъдеше доста, доста болезнени, дори ако са огледални. Второ, елемент на нашия отговор винаги е била възможността за несиметрични мерки, както се случи днес със споразумението за плутония”, каза той.