"Още ми е пред очите. Усмихната, много щастлива. Мечтаеше как ще напуснат двамата с Любо работа и ще отидат да живеят и работят заедно на къщата, която той строеше. Беше теглил кредити, имаха планове да направят там нещо заедно." Това разказва пред БЛИЦ една от най-близките приятелки на Мая, служителката от Съдебна охрана, която загина, простреляна от любимия си
Както БЛИЦ първи писа, драмата се разиграва снощи малко след полунощ. Съседи чуват викове, но те дори не са силни, за да предизвикат притеснението им и да ги накарат да потърсят полиция. Засега от полицията подозират убийство и самоубийство, но не изключват вероятността и за намеса на трети човек.


 
Любо издъхва на място от раните си, а Мая е откарана в Исул, но днес почива. Пред БЛИЦ от здравното заведение съобщиха, че пациентката е имала травма, несъвместима с живота. Куршумът е засегнал мозъка и всички органи в главата, като Мая не е имала никакъв шанс за оцеляване.
 
Още снощи е бил извикан бившия съпруг на Мая с когото тя се развела наскоро, но на практика двамата не живеели от години. Показания е дал и Калоян - синът й, който живеел заедно с нея в жилището в Западен парк.
 
Мая и Любо се запознават преди около година. Оттогава двамата са неразделни. Събира ги общата им работа като охранители в Съдебната палата.


 
"Той я обожаваше. Тя никога не би тръгнала при друг мъж. Просто не мога да си го обясня. Точно Мая и Любо, за всеки друг, всичко, но не и за тях. Любо я издигаше до небесата, призна ми наскоро, че никога не е бил толкова щастлив. Гледаха се в очите и двамата, невероятна любов. Пред очите ми е и сега, вечно усмихната", разкрива пред БЛИЦ приятелката на Мая.
 
Тя разказва и друг интересен момент. Независимо, че била доволна от работата си, Мая много се страхувала.
 
"Преди няколко дни се видяхме. Водеха задържани. После се отби при мен и ми каза: "Толкова ме е страх тук, мислела съм си - кога ли тези, които водим, ще ни утрепят, та аз дори не съм обучена за това. Все си мисля как някой от тях може да ме застреля", разкрива още приятелката на Мая. Тя е категорична, че пред нея Мая никога не е споделяла Любо да й е оказвал физическо насилие. Преди около половин месец обаче й разказала, че е притеснена, защото имал проблеми с полицията.
 
"Обади ми се и каза, че бил хванат да кара пиян и без книжка. Мисля, че тогава той е получил и някакво наказание, тя се страхуваше, че може да загуби работата си. Ако е имало въобще някакъв повод за скандал, може би този случай е създал напрежение между двамата", разказва приятелката на Мая.


 
От профилите на Мая и Любо във Фейсбук се вижда, че двамата действително са били много влюбени и навсякъде заедно. На почти всички снимки те са прегърнати и щастливи. А Любо навсякъде пише колко много обича жената, с която живее. Има и няколко запечатани моменти от къщата, която и двамата ремонтират. За последно са били там само преди месец и отново признават, че са много щастливи и нямат търпение всичко да бъде готово.
 
По ирония в един от тези моменти друга тяхна близка приятелка им пише: "Майче,страхотна двойка сте! Все така влюбени и щастливи да бъдете! И животът никога да не ви раздели!!! Целувки!!!" За съжаление пожеланието й не се сбъдва.
 
Мая не говори много пред приятелите си за връзката с бившия си съпруг, от който има син - Калоян. В миналото тя работи като медицинска сестра в Кубрат. После идва в София, където започва работа отново в здравно заведение, но накрая се мести в Съдебна охрана. Преди да заживее с Любо, тя и синът й са под наем. Момчето се мести при майка си и в жилището в "Западен парк", където се разиграва трагедията.
 
Затова колко близки са майка и син свидетелства и едно трогателно послание, което момчето отправя към Мая за един от празниците: "Ти за мен си най-красивото и любимо цвете на света и затова не търся такова, което да ти подаря! Обичам те мамо!"


 
От апартамента, където се е разиграла трагедията, полицията е иззела два пистолета. На място са намерени и множество гилзи. Според разследващите се касае за личното оръжие на Мая и Любо.

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ