На 5 октомври е изпратено последното писмо до БСП за това, че днес предстои влизането във владение на част от партерните помещения на ул. „Позитано” 20 от страна на физическо лице. Това уточни заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитиран от Фокус. Изявлението му е по повод изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова, че с пълномощно на регионалния министър Лиляна Павлова и областния управител на София частни лица са влезли на улица „Позитано” 20 и освобождават партерните помещения, които са се използвали от партията. 
Още на 7 този месец стана ясно, че БСП ще остане без част от централата си.

„Това, че са влезли „частни лица” звучи доста манипулативно. Това са реални собственици, упълномощени с вещни права от независимия български съд. Те са предявили реституционни претенции”, обясни зам.-министър Нанков. Той уточни, че БСП не е страна в случая, а наемател. 

„През май месец 2014 година във връзка с уведомително писмо на Министерството на регионалното развитие до председателя на БСП има обратно писмо, че те са запознати. Изразили са положително становище, че не се оспорва от страна на БСП правото на собственост и правото на обезщетение на физически лица - делители по гражданското дело от 2007 година”, разясни зам.-министър. 

Той допълни, че от страна на БСП е заявено е единствено желание това въвеждане в собственост и ползването на тези партерни помещения, ако е възможно да се извърши след 2014 година. „Тоест БСП да запази наемните си права върху партерните помещения до юни 2014 година, когато приключва предизборната кампания за избор на членове на Европейски парламент”, посочи зам.-министър Нанков. 

По думите му през 2015 година постъпва жалба от БСП в Административния съд София срещу заповед от 1998 година на областния управител на София, с която се възстановява на наследниците на Симеон Банев отчуждената част на недвижимия имот на „Позитано” 20 и „много бързо обаче с определение № 1411 от 10 март 2016 година същият съд прекратява производството, поради липса на правен интерес. БСП в случая са наематели на държавен имот, върху който са проявени и от съда са узаконени реституционни претенции на 20 физически лица, наследници на Симеон Банев. С решение от 19 април 2016 година на Софийски районен съд, което е влязло в сила на 28 юни 2016 година, се постановява на физическите лица целият партерен етаж на 7-етажната сграда”, обясни зам.-министър. 

Той посочи, че окончателното решение на Софийския районен съд с една поправка в него е постановено на 10 август 2016 година. „Тоест постановено е, че партерният етаж се възстановява на физическите лица. От тук процедурата, която виждаме, че е изпълнена към момента е по молба на един от 20-те реститути Димитър Банов, по която е издаден изпълнителен лист на 9 септември 2016 година, въз основа на което е образувано изпълнително дело № 730 от 2016 година по описа на частен съдебен изпълнител. В МРРБ е постъпила покана като собственик на имота за волно изпълнение на 29 септември тази година, по силата на която се дава 14 дневен срок да предаде на Димитър Банов владението върху партерно помещение №4 от 86 квадратни метра, така както е постановил Софийският районен съд”, отбеляза зам.-министър Нанков.

„От тук нататък, без да имаме задължението и правното основание да го направим, осъзнавайки, че в момента сме в предизборна кампания и не е най-подходящият момент да се влезе във визирания имот на ул. „Позитано” 20, било то в малка част от него на партерния етаж, ние проведохме среща с правните представители на лицето Димитър Банов. Те не пожелаха да бъде удължен срокът. И въпреки, че отново нямаме нито задължението, нито правната регламентация на това си действие, ние сезирахме частен съдебен изпълнител с молба да бъде удължен срокът. Нямаме отговор на тази си молба и доколкото разбираме от неофициална информация днес преди обедните часове това владение се е състояло, пак казвам без каквато и компетенция да има министърът на регионалното развитие и благоустройството от тук нататък след влизането в сила на съдебното решение и изтичането на 14-дневния срок за доброволно изпълнение по силата на издадени изпълнителен лист”, допълни още той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!