Задържан е 37-годишен турски гражданин, превозвал рекордното количество кокаин, заловено на митническия пункт „Калотина“. Наркотикът бил скрит в камиона и бил маскиран сред части за вагони. Пратката е натоварена в Германия. 
"Митническите служители селектират на база на анализа на риска този автомобил, извършват рентгенова проверка и попадат на кокаина“, обяви директорът на Агенция "Митници" Розалия Димитрова.



Постановено е задържането му за 72 часа, като ще бъде внесено искане в Софийския окръжен съд за взимане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Водачът на товарния автомобил се е възползвал от правото си да не дава обяснения. Утре ще се гледа мярката му за неотклонение. Повдигнато му е обвинение за контрабанда на високорискови вещества. 



По случая е започнато досъдебно производство. Започнали са и разпити на свидетели. 



По думите й през тази година това е третият случай с кокаин с общо количество около 30 кг. От началото на годината са заловени и 316 кг хероин. 



Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова посочи, че това според тях е поредното доказателство за отличното взаимодействие между прокуратурата и митницата за противодействие и борба с контрабандата и особено тази на наркотични вещества. „Ще извършим пред вас и оглед на веществено доказателства и ще се извърши нарко полеви тест, за да видите как се установява видът на наркотичното вещество“, добави Арнаудова.