Представяме ви един интересен списък, показващ кои са най-бързите коли с предно предаване, продаващи се в Европа. Някои от автомобилите са достъпни и с 4х4 системи, но нашият рейтинг включва само онези модификации, които са с предно предаване, пише fakti.bg.

По традиция повечето от тези коли са оборудвани с механична скоростна кутия, но има и такива, снабдени с новите, доста бързи автомати. Любопитното е, че в списъка няма нито един дизел, както няма и нито един автомобил с атмосферен двигател. Ето и десетте най-бързи коли с предно предаване в Европа, представени в азбучен ред.

Abarth 695 Biposto
Малкото автомобилче, базирано на Fiat 500 е оборудвано с 1.4-литров T-Jet мотор, разполагащ с мощност 190 конски сили. Потресаващото при него е съотношението между мощност и обем - 139 конски сили на литър работен обем. До 100 км/ч. Abarth-а ускорява за 5.9 секунди, а максималната му скорост е 230 км/ч.

Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde
Втората италианска машина в списъка е версията QV, направена на основата на Giulietta. Компактното возило е снабдено с 1.75-литров двигател, мощността на който е 240 конски сили, а максималният въртящ момент - 340 Нм. Ускорението до 100 става за 6 секунди, а максималната скорост е 244 км/ч.

Audi TT Coupe
Това е една от модификациите с емблема на Audi, която не разчита на фирмената quattro система. Става дума за третото поколение на ТТ, оборудвано с двулитров TFSI мотор с мощност 230 к.с. Моментът се предава на предните колела посредством S-Tronic трансмисия и позволява ускорение до 100 за 5.9 сек. Максималната скорост е електронно ограничена на 250 км/ч.

 

Honda Civic Type R
Това е колата с най-мощен двигател в нашия списък. Автомобилът разполага с двулитров турбомотор VTEC, мощността на който е 310 коня, достигащи се при 6 500 об/мин. стандартното упражнение за ускорение от 0 до 100 км/ч. се изпълнява за време 5.7 секунди, а максималната скорост е 270 км/ч.

Mini John Cooper Works
Един от любимите субкомпактни автомобили на автоманиаците. Това автомобилче е снабдено с турбиниран четирицилиндров агрегат с мощност 231 конски сили. Версията с автоматична трансмисия е по-бърза от тази с механична скоростна кутия. Ускорението и до 100 е 6.1 сек, а като цяло това е най-мощното и бързо Mini в цялата история на марката.

Peugeot 308 GTi
Френският хот-хеч е достъпен в две версии - с 250 и с 270 конски сили. И двете мощностни версии са с 1.6-литров агрегат. Първият ускорява до 100 за 6.2 секунди, а по-мощният, който разполага с диференциал с повишено триене Torsen - за 6 секунди. Скоростната кутия е механична шестстепенна.

Seat Leon Cupra
Най-наточената версия на Leon се захранва от двулитров турбомотор с мощност 290 коня. Испанската марка оборудва с този агрегат, както петвратата версия, така и Leon SC. Именно последния се явява най-бърз. Той ускорява до 100 за 5.6 секунди, а максималната му скорост е електронно ограничена на 250 км/ч.

VW Golf GTI Clubsport
Най-спортната версия на Golf GTi, която е с предно предаване се нарича Clubsport. Автомобилът е снабден със същия мотор, с който се оборудва и Leon Cupra, но въпреки това ускорението му до 100 е по-слабо от Seat-а. Clubsport ускорява за 5.9 секунди, независимо дали е с ръчна или с механична скоростна кутия.

Volvo V40 T5
Единственият шведски модел в списъка, естествено е с марка Volvo. Става дума за V40, оборудвано с двулитров четирицилиндров мотор с мощност 245 конски сили. Автомобилът се оборудва само с осемстепенна автоматична скоростна кутия. Ускорението до 100 км/ч. става за 6.3 секунди, а максималната скорост е 240 км/ч.

Renault Megane RS
Всички любители на т.нар. хот-хечове с нетърпение очакват абсолютно новия Megane RS. Тази кола ще се появи на бял свят най-вероятно през следващата година и по предварителна, но непотвърдена информация, ще разполага с мотор с мощ от 300 коня. По-интересното обаче е, че според специалистите именно тази кола ще се превърне в най-бързата с предно предаване.