Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу 34-годишен рецидивист за опит за убийство на възрастна жена. Чрез палеж на жилището й той опитал да прикрие извършени от него грабеж, опит за изнасилване и блудство, съобщиха от Апелативната прокуратура във Велико Търново.
Обвинението срещу Димитър С. е за това, че между 03,00 и 05,00 ч. на 3 юни в къща, в с. Богатово, община Севлиево, при условията на опасен рецидив, направил опит умишлено да умъртви възрастна жена. Опитът останал недовършен по независещи от дееца причини. Той запалил в непосредствена близост до лежащата жена вещи, като целял да я умъртви по особено мъчителен за нея начин. По този начин искал да прикрие, че преди това я е ограбил, причинил й е средна телесна повреда и опитал да блудства с нея. Според обвинителите деянията са много тежки и са извършени в условията на опасен рецидив. 

Димитър  е обвиняем и за още четири престъпления, извършени при условията на опасен рецидив:

- отнемане на чужда движима вещ - телевизор марка ,LG" на стойност 260 лв от владението на жената, с намерение противозаконно да го присвои, като употребил за това сила - хванал я за ръцете, душил я с найлонова торба, довело до кратковременна загуба на съзнание на пострадалата и дихателна недостатъчност /средна телесна повреда/.

- направил опит да се съвкупи с пострадалата и извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление, като я принудил към това със сила.

- и за това, че чрез струпване на дрехи и хартии запалил сграда – къща на стойност 24 100 лв. - имущество със значителна стойност, като причинените щети са в размер на 5610 лв.

Обвиняемият е осъждан. На 2 юни той тръгнал с автомобил за Севлиево. Като стигнал до разклона за с. Богатово, спрял в близост до цех с паркирани товарни автомобили, с цел кражба на нафта. Сложил шапка с отвори за очите и устата и ръкавици, но се отказал да извърши кражба понеже имало пазач. Тогава видял къщата на пострадалата, прескочил оградата и през прозорец влязъл вътре.

Нахвърлил се върху възрастната жена, която била с тежко заболяване и се придвижвала само с патерици. Запушил устата й и седнал върху нея, като искал пари. Жената загубила за кратко съзнание, започнала да издава хрипове. Употребявайки груба сила обвиняемият извършил блудствени действия, след което изнесъл навън телевизора. Върнал се в стаята, натрупал книги и дрехи на купчина до леглото на лежащата жена и ги подпалил и напуснал къщата. На следващият ден продал телевизора. Със затруднено дишане, подпирайки се и провлачвайки се, жена едва успяла да изпълзи навън, преди пламъците да обхванат помещението.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.