Ако си мислиш, че нарцисистът е лесен за разпознаване, помисли пак. Срещали сме ги в много сфери на живота и най-често те имат пищно поведение, себични са и непрекъснато търсят внимание, но не притежават никакво чувство за съпричастност – емпатия нулева…

Точно така е, но има и друг тип нарцисисти, които са не по-малко опасни от гореописаните. Нужно е време да се разпознае прикритият нарцисист. Да, дори някой, който на пръв поглед е тих и дръпнат, може да се окаже нарцисист.

Какво е нарцисизъм?

Може да стане по два начина. Развитието на личността се създава в детството, когато някой е прекалено обичан или недостатъчно обичан. Странно как се случва и по двата начина. Например, ако детето е пренебрегвано, то пораства и се научава да използва манипулацията като средство да привлече вниманието, което му е липсвало. Ако пък е обичано прекалено много, то се пристрастява към вниманието и се стреми към него през целия си живот.

За разлика от традиционната форма, скритият нарцисизъм е труден за улавяне. Ето пет индикатора, които могат да ти помогнат.

 
  1. Те не слушат

Скритият нарцисист не те слуша по време на разговор. Може да изглежда, че внимава, но всъщност се преструва, че му е интересно какво имаш да кажеш. Липсата на емпатия го кара да прави по-скоро изчисления, отколкото да слуша. Той изчислява как да сподели повече себе си. Защо? Скритият нарцисист задължително иска да постави себе си в центъра на връзката, което всъщност не е връзка. Нарцисистите не могат да имат истинска връзка, което ги кара да бъдат големи артисти.

  1. Те са незрели

Лошото не е, че се държат глупаво или детински (да кажем). Някои детински реакции обаче са доминантни в отговорите на нарцисиста. Вместо да приема конструктивна критика, скритият нарцисист ще отговори по детински, обиждайки се от най-малкото нещо. Скритият нарцисист е склонен да отклони вината, преструвайки се, че това не го притеснява толкова, колкото в действителност. В общи линии те са пасивно агресивни и не се справят със собствените си действия.

  1. Те омаловажават нуждите на другите

Скритият нарцисист не просто драматизира прекалено по отношение на тривиални неща, но и омаловажава нуждите и проблемите на другите. Ако ситуацията не включва нарциса, той отписва проблема като маловажен. Или пък ще отклони вината в друга посока, за да избегне отговорността. Фактите и логиката нямат никакво значение. Скритият нарцисист вярва във и действа според собствения си дневен ред.

  1. Те са нескромни

Въпреки че се преструват, го правят добре – скромността е нещо наистина чуждо за скритият нарцисист. Те получават комплименти за смирението си, но всъщност това е техният план от самото начало. Звучи ли познато? Всички сте виждали как се ловуват комплименти и повишения, нали? Не всеки, който го прави е нарцис, но това е добър индикатор. Скритият нарцисист се преструва, че прави нещо, защото му доставя удоволствие, в действителност търси внимание. Каквото и да правят, те жадуват за публика и изглежда страдат, ако трябва да вършат нещо сами.

  1. Емпатия нулева…

Досега вече знаеш, че нарцисът под прикритие няма чувство за съпричастност. Те са себични и отказват да се срещнат с теб по средата на пътя, независимо за какво става дума. Може да са тихи и необщителни, но игнорират твоите нужди. Просто не им пука.

Може би тези индикатори ще помогнат поне малко да разбереш с кого си имаш работа, преди да е станало прекалено късно. Действията на скрития нарцисист може да оставят белези. Най-добрият начин да се справиш с него е да пазиш дистанция …

Източник: Мегавселена