Украинският космически отрасъл има пълен комплекс от технологии за осигуряване на продължителни космически експедиции по усвояване на обекти от Слънчевата система и може да заеме лидерски позиции при организиране на полети до Луната. Съобщението на ТСН цитира изказване на генералния директор на Конструкторско бюро „Южное” Алексантър Дегтярьов на космодрум на NASA по време на старт на ракета-носител Antares.
Вече били предложили проект за създаване на експериментални бази на Луната. Дегтярьов предвидливо нарекъл този проект по-реалистичен за реализиране в близко бъдеще, отколкото далечна експедиция на Марс, но не се разпрострял относно украинския полет до Луната.

„Тук ние се изявяваме като лидери, защото можем да сме лидери – не финансови, а научни, технологични. Ние се надяваме проектът да бъде подкрепен. Ние предлагаме на всички да вземат участие в него” – заключил Дегтярьов.

В понеделник от американски космодрум беше изстреляна ракета-носител с еднократно използване Antares. Тя е съвместен проект на Orbital Sciences Corporation и КБ „Южное”, но с руски двигатели РД-181.

Превод и редакция: БЛИЦ