В германската провинция Бавария, разположен на мястото на сливането на реките Дунав, Нааб и Реген, се намира старият средновековен град Регенсбург. Той е известен със своя исторически център, обхващащ близо хиляда и петстотин сгради с изключителна историческа стойност и включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.
Сред най-забележителните гледки в града е стар каменен мост над река Дунав от 12-и век, известен като „Историческа кухня за наденички“. При това неслучайно – тук традиционните немски пържени наденички се сервират в продължение на почти 900 години. Това е може би най-старият непрекъснато отворен обществен ресторант в света. Историята на Historische Wurstküche – или кръчмата, която е изградена на мястото заедно с моста, започва през 1135 г. Преди това над Дунав минава дървена конструкция, която се намира на около 100 м източно от днешния мост, но тя е недостатъчна за трафика и уязвима на наводнения.
 

Каменният мост е построен за 11 години – завършен е през 1146 г., и остана единственият мост през реката в Регенсбург за повече от 800 години. Докато той се строи, малка сграда, прикрепена към стената на града, служи за офис на строителите. След като конструкцията е завършена, той е затворен и сградата се превръща в ресторант с име Garkueche Auf DEM Kranchen – в буквален превод "щанд за храна щанд в близост до крана", тъй като тя е разположена в близост до тогавашното речно пристанище. В продължение на векове ресторантът сервира печено месо на докери, моряци и персонала на близката катедрала и семинария „Свети Петър“.
 

С течение на годините месото е заменено от по-фини колбаси – смята се, че този преход се е случил към края на 18 век или началото на 19 век, когато ресторантът е поет от нов собственик. Печените на скара наденички се сервират с краваи с ким, домашно приготвено кисело зеле и горчица, като и до днес са основното ястие в менюто. Около 6000 колбаси излизат от кухнята на ресторанта всеки ден. По време на активния туристически сезон през лятото пред малката сграда се разполагат допълнителни дървени пейки и маси.

 Днес Historische Wurstküche се намира в друга сграда, недалеч от първоначалното си местоположение. Изместен е през 17 век.

Снимки: amusingplanet.com, pixabay.com

Източник: Profit.bg.