Изобретеният във Финландия метод за лечение на алкохолизма под названието Contral вече тръгва по света, като първи крачки вече се правят в САЩ. Досега под лечение на алкохолизма се подразбираше пълен отказ от спиртните напитки. Финландската методика обаче е в друга посока: превръщане на проблемната употреба на алкохол в умерена, а не пълен отказ. Ако съберете 10 алкохолици на едно място и ги попитате колко от тях желаят напълно да се откажат от алкохола, само 3-4 човека ще “вдигнат ръка”. Останалите биха искали да имат възможността от време на време да си пийват.
Именно към тази целева група е насочена методиката, наречена Contral. Това е метод, съчетаващ в себе си използване на препарата Налмефен (Селинкро) и когнитивна поведенческа терапия. Както лекарственият препарат, така и методиката са разработени във Финландия.

Необичайното на тази методика е в това, че пациентът самостоятелно избира целта на лечението, а тя може да е умерена употреба на алкохол. Във Финландия с помощта на тази методика са се лекували вече хиляди пациенти от Хелзинки, Турку, Тампере и Оулу. Много от тях са съумели да поставят под контрол своите алкохолни навици обаче все още е рано със сигурност да се говори за дългосрочни резултати.

В САЩ, както и в останалия свят, най-популярна е т.нар. методика “12-те стъпки”, която в частност използват “Анонимните алкохолици”. Според генералния директор на “Контрал Клиник” Юки Кески-Пукила в Америка се водят дискусии на тема доколко в крайна сметка е ефективна тази методика, изискваща пълен отказ от спиртните напитки. Кески-Пукила смята, че това е добра възможност за финландците да излязат на този пазар. В Америка голямо значение има също така сумата за лечение, а финландската методика там се смята за евтина. 

 Пълни подробности за терапията четете на най-полезния здравен сайт – zdrave.to