Поредица данни от Китай потвърди, че икономиката се е стабилизирала на фона на държавните разходи и активния жилищен пазар, макар да продължават да се увеличават опасенията за равнището на дълговете, информира БНТ.
Растежът на китайския брутен вътрешен продукт (БВП) отговори на очакванията с темп от 6,7 на сто през третото тримесечие, колкото бе и през първите две тримесечия на годината. Статистически икономическият растеж е стабилен. Положението обаче не е толкова оптимистично заради ситуацията на пазара на недвижими имоти в момента, коментира Чжън Чаоу, професор по икономика в Китайския народен университет.

Частните инвестиции са останали умерени на фона на държавните разходи и силния пазар на недвижими имоти. Публикувани днес данни сочат също увеличаване на продажбите на дребно със стабилните 10,7 на сто и нарастване на инвестициите в градските зони с 8,2 на сто.

Промишленото производство обаче разочарова анализаторите с растеж от едва 6,1 на сто. "Резултатът от днешните данни е, че икономическата активност изглежда се развива доста добре, с няколко сигнала, че се задава ново забавяне", посочва експертът Джулиън Евънс-Причард от "Кепитъл икономикс"