Търговското споразумение с Канада е национално предателство. Това каза соцлидерът Корнелия Нинова, която изложи аргументите си за проекторешението, внесено от социалистите, цитирана от Канал 3.
"Няма да се уморя да повтарям на всяко изречение, че това е национално предателство! Знаете ли, че Канада е жалбоподатал заради забрана за ГМО и забрана на хормони в месото в страните от ЕС? Канада съди ЕС", напомни Нинова и допълни, че според това споразумение същата тази Канада ще наводни България с генномодифицирани организми и ще съсипе селското ни стопанство.

В проекта има защитна клауза за канадските селскостопански стоки, а нито една защитна клауза за българските. Вярно ли е, че квотата на внос на месо от Канада се увеличава до степен, която надхвърля потреблението в цялата ни държава! Ще ни съсипят земеделието, за да нахлуят техните евтини генномодифицирани стоки", изригна соцлидерката. "Ще махнеш визите на 100 българи и ще предадеш цялата си държава!", каза по адрес на премиера Бойко Борисов соцводачката заради неговото твърдение, че срещу това Канада ще ни махне визите за българи.

В същото време реформаторът Борис Станимиров възвелича поведението на Меглена Кунева на вчерашния съвет на търговските министри в ЕС, провел се в Словакия, където вицепремиерката е била нашият представител. "България е заявила, че няма да подпише споразумението, ако няма писмен ангажимент от Канада за отмяна на визите", информира реформаторът.

"Кон за кокошка!", присъединиха се към тази позиция Илиан Тодоров от "Атака" и независимият Велизар Енчев.

"Сиренето в капана на мишката е проблемът с визите", посочи атакистът.

От БСП предлагат до 1 октомври т.г. - срок, който вече е изтекъл, правителството да съгласува с Народното събрание позицията си по споразумението. Затова патриотът Димитър Байрактаров предложи срокът да се удължи до 31 октомври 2016 г. Той предложи и друга редакционна поправка - след анализа парламентът да приеме позиция по това споразумение.

По време на дебатите социалисти и националисти подчертаха, че засега нежеланието на белгийската провинция Валония отказва да бъде подписано от ЕС търговското споразумение с Канада го блокира.

Нинова и други оратори обърнаха внимание, че срещу СЕТА има вълна от протести във Франция и Испания, както и у нас. А социалистите напомниха, че именно след анализна ползите и минусите унгарският парламент препоръча на своето правителство да не подкрепя споразумението.