"Не мога да преживея липсата на Никола, но не искам да занимавам хората с това. Сънувам го постоянно, плача си, но както знаете, не давам интервюта. След дни ще бъда на представянето на втората му книга - "Истории с усмивка". Радвам се, че хората пазят весели и хубави спомени с мъжа ми. Любовта им ме прави щастлива".
Това споделя пред "България днес" талантливата ни певица Мария Косева, жената, живяла повече от 40 години с Усмивката на родния театър - Никола Анастасов.

Мария Косева продължава мислено да е с мъжа си, а почти всеки ден посещава лобното му място.

"Ето, вече два месеца минаха, откакто го няма, но жена му продължава да идва всеки ден, гледа снимките му и се връща в миналото", сподели близката до Анастасов Стоянка Мутафова.

Голямата ни актриса е най-впечатлена от верността и любовта на Мария към Никола.

"Тя жертва всичко за него и сега, като се чуем, си казвам: "Колко малко са жените като Мария, да забравиш за себе си заради таланта на човека до теб. А самата тя беше една от легендите на естрадната сцена", казва Стоянка и припомня, че от Мария Косева се учили Лили Иванова и Емил Димитров. В началото на 60-те години жената на Анастасов е била "първа цигулка" на естрадния подиум, а Лили и Емил Димитров - новобранци. Мария е свидетел на първите стъпки на поп легендите ни и първа им предрекла успеха. Това се случва на участия на сборни концерти с народната певица Надка Караджова, Лили и Емил преди 40 години, когато примата ни пее само преводни песни на Рита Павоне и няма нито една своя песен.

"Запомни от мен, Лили, след време ще си най-добрата в България", изрича зад кулисите Мария на младата си колежка", спомня си Стоянка Мутафова.

Самата Иванова не пропуска да упомене в интервюта, че се е учила на дикция в пеенето от именитата Мария Косева, към която изпитвала страхопочитание и респект. По същото време жената на Анастасов кръщава Емил Димитров - Емо Биса и също му предрича блестяща кариера. Двамата са солисти на популярния състав "Мелоди". Мария Косева получава като подарък българска песен от Емил Димитров още докато той е войник в Пловдив. Песента се казва "Влюбените и луната" и с дуета между двамата дори излиза плоча у нас и в бившия СССР. По същото време Мария дели бисовете с Емил Димитров, като го "бута напред" и му помага като духовна майка.

"Разбира се, че ще дойда на представянето на втората книга за Анастасов в София на 25 октомври. Авторката Ирина Канушева ме покани. Знам, че два дни след това такова ще има и в Пловдив", сподели още Мутафова и си припомни една от любимите фрази на Анастасов: "Кольо обичаше да казва - Ние, смешните артисти, носим със себе си невероятното проклятие да бъдем смешни и в болките си, и в успехите си, в което тайничко крием човешките си неволи". И аз съм така - винаги с усмивка, а какво ми е на душата, само аз и Муки, дъщеря ми, знаем", завърши с усмивка Стоянка Мутафова.