Високи нива на патологичен нарцисизъм са били свързани с мъжете, които извършват сексуално насилие, разкрива ново изследване. В него са били изследвани 234 студенти от мъжки пол и се е оказало, че 20% са извършвали някакъв вид сексуално насилие. 4% от тях са извършвали изнасилване, пише obekti.bg, позовавайки се на Psy Blog.

Патологичният нарцисизъм, заедно с сексуален промискуитет и агресия в мъжете били свързани с актовете на сексуално насилие.

Патологичният нарцисизъм може да причини трудности в отношенията с другите.

Д-р Емили Муилсо, съавтор в изследването, обяснява:

“Както предполагахме, аспектите на нарцисизма, за които смятахме, че ще се окажат свръзани със сексуалното насилие, като например липса на емпатия, се оказаха ключови.”

Много по-вероятно било да се използват “дрогата на изнасилването” и алкохол в такива случаи от хора със силно нарцистични личности.

 “Въпросът не е толкова в това, какво количество алкохол изобщо ще изпият жените, преди да станат уязвими, а колко ще изпият в определен период от време, например при “серийно пиене на шотове” или при бързото напиване, когато губят чувствителността си за средата и нейните рискове.”

“Хората, които имат повишен сексуален интерес и по-често сменят сексуалните си партньори е по-вероятно да предприемат секс, в който личността на другия е без значение. Това е един тип фактори. Другият вид са факторите на т.н. “враждебна мъжественост”.

При нея има определен тип отношение към жените като цяло, което се характеризира с гняв и враждебност. При този тип отношение се приема a priori, че връзките са основани на противопоставяне и се подхожда с намерение от вида “за какво мога да използвам точи човек и какво мога да взема от нея?”.”

Сексуалните насилници обикновено не са непознати, въпреки социалния стереотип за “непознатата опасност.”

“По-малко вероятно е сексуалното насилие да се извърши от непознат, който изскача от храстите, отколкото да е някой, който седи до вас в часа по психология.”