Бившият енергиен министър Петър Димитров се яви тази сутрин в столичното следствие, съобщава bTV. По неофициална информация се очаква да му бъде повдигнато обвинение, свързано със злоупотреби около проекта за АЕЦ „Белене”.
На влизане той отговори на въпроса защо е привикан с думите, че е дошъл, за да участва в предизборната кампания.

Припомняме, Софийската градска прокуратура обвини бившите изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК) Любомир Велков и Мардик Папазян за сключване на неизгодна сделка, от която е произлязла щета за държавата в размер на над 77 млн. евро.

Обвинението е заради сключения през 2007 г. рамков договор с „Атомстройекспорт“. С него основното оборудване, което е било на територията на АЕЦ „Белене“, е било продадено обратно на „Атомстройекспорт“. Става дума за корпус, парогенератори и друга техника, съхранявана на площадката на ядрения остров.

Енергийни експерти твърдят, че техниката първоначално е била оценена на 295 млн. евро, а след това цената се е сринала до малко под 165 млн. евро. Допълнително страната ни се е задължила да поеме и всички разходи за транспортни такси и мита, включително на руска земя.

Вчера беше оповестено, че енергийният министър от кабинета „Станишев” Петър Димитров ще бъде освободен от Управителния съвет на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци”. Други двама ексминистри – Румен Овчаров и Асен Гагаузов, също бяха освободени от бордовете на енергийни дружества.