Допаминът е един от нервотрансмитерите в мозъка, който позволява общуването между нервните клетки. Допаминът се освобождава от региона на хипоталамуса на мозъка. Помага за регулиране на емоциите, също така има важна роля в балансирането на настроението и поведението. Допаминът е мозъчен химикал, който се отразява на усещането на удоволствие и усещане на болка, пише gotvach.bg
Функциите на допамин хормона могат да бъдат обобщени, както следва: осигуряване на движение, засилва паметта, контролира поведението, внимание (концентрация), инхибира производството на пролактин.

Консумацията на храни, които съдържат големи количества захар и по-специално подсладители, се считат за нездравословни храни, при които може да се наблюдава намаляване на нивото на допамин хормони в тялото. Ниските нива на допамин могат да доведат до редица неблагоприятни ситуации като: депресия, чувство на недоволство, пристрастеност, слабост, колебания в настроението, забрава, липса на мотивация, апатия и изтръпване, физическо неразположение, проблеми със съня, отчаяние.

Ето кои храни повишават секрецията на допамин:

1. Храни, съдържащи протеин - най-добрият начин за увеличаване на отделянето на допамин в мозъка е консумирането на храни на протеинова основа. Това са както следва:говеждо месо, сирене, кисело мляко, извара, пиле, яйца, риба (особено сьомга, камбала,пъстърва, риба тон, сардини, скумрия, писия), пуешко месо.

2. Някои зеленчуци - повечето зеленчуци съдържат витамин В9 или фолиева киселина и антиоксидантни компоненти, които подкрепят увеличаването на допамин в мозъка. Благодарение на антиоксидантното си съдържание повечето зеленчуци спомагат за намаляване на свободните радикали. Това са зеленчуци като: авокадо, цвекло (регулира нивата на невротрансмитера и спомага за подобряване на настроението), черен боб,броколи, карфиол, нахут, леща, спанак, бакла, зелени листни зеленчуци.

3. Някои плодове - повечето от плодовете са богати на аминокиселината тирозин. Някои плодове също като някои зеленчуци увеличават производството на допамин в тялото. Такива са плодове като: ябълки, банани, боровинки, папая, сушени сливи, ягоди, диня.

4. Храни, съдържащи тирозин - различните храни, съдържащи тирозин, могат да увеличат секрецията на допамин. Това са: шоколад (съдържа фенилетиламин, който предизвиква секрецията на допамин хормони), кафе, женшен, зелен чай (което води до отделянето на допамин хормон, който е вид на полифенол "L теанин"), черупчести ядки (най-важните сабадемите), годни за консумация семена (особено сусам и тиквени семки), масло от мащерка (наречен още карвакрол), спирулина (синьо-зелени водорасли), куркума, пшеница (съдържа фенилаланин, който се превръща в допамин), овесена каша, кисело зеле(естествен източник на пробиотици и по този начин помага за увеличаване на секрецията на допамин хормон).