Първият дебат в ефира между Ивайло Калфин и Трайчо Трайков бе хаплив и аргументиран. Издигнатият от АБВ кандидат успя да парира повечето обвинения на реформатора, който при липсата си на знания по дадена тема просто говореше за русофилия и ДС.
Ани Цолова и Виктор Николаев задаваха въпроси на гостите за съдебната система, бежанците, външната политика на страната и съответно за вътрешната. Първоначално и двамата трябваше да представят идеите си, а после влизаха в дебат по дадената тема.

Калфин призна, че първото нещо, по което би започнал да работи като президент, би била темата за бежанците. Тази теза явно допадна и на Трайчо Трайков, който също каза, че би се фокусирал първо върху това.

"Много е лошо президентът да бъде функция на партията-майка. Държавният глава трябва да бъде фигура, която да изпълва институцията си. Това, което е важно според мен, е следващият президент да бъде избран при тези правомощия, които има в момента. В същото време, нашата държава има нужда от дългосрочен дебат заради правомощията на различните институции. Рано или късно, конституцията трябва да се постави на обществен дебат. Смисълът на президентската институция, за да бъде истинска и влиятелна, е да има повече правомощия за президента" смята Калфин. 
 
Трайков се опита да надделее, като контрира тезата му: "В момента правомощията на президента са напълно достатъчни. Никога президентът не е използвал законодателната си инициатива по конституционни въпроси. Бих предложил парламентарната квота във ВСС да бъде намалена примерно. Юристите разбират какво означава съдебна система, те знаят, че там нещо не е наред, но не знаят какво е решението. Работата на президента и на институциите е да намерят решение", каза той.
 
Дебатът в студиото се завъртя около скандала за делото между "Каките" и като цяло за съдебната институция.
 
"Категорично трябва да се чуе мнението на всички, които имат претенциите да бъдат държавен глава. Трябва да се запазват законите в България. Нещо не е наред с мястото на прокуратурата в България, затова смятам, че реформата на правосъдието трябва да засегне и нея. Там има йерархичен модел и всеки трябва да се отчита само на главния прокурор", каза регорматорът.
 
"Колкото и да променяме законодателно съдебната система, може да си приемаме закони и 25 години и да я ремонтираме. Резултатите не са такива, каквито очакваме обаче", смята кандидатът на АБВ.
 
"Именно АБВ бяха вносителите на идеите на Цацаров за "опраскване" на съдебната реформа", наежи се Трайков, но до дебат не се стигна.
 
Двамата започнаха да коментират външнополитически въпроси. Най-важното е къде се намира страната ни между русофили и русофоби.
 
"България е, където се постави и алтернативата, която се поставя Изтока или Запада за страната ни не съществува. Ние трябва да гледаме нашия интерес. Членове сме и на НАТО, но не толкова активни. Имаме интерес от дългосрочни стратегически отношения с Русия, но това не върви заедно с конфронтация със Запада", смята Калфин.
 
"С господин Калфин сме твърде различни в това отношение, няма смисъл да се караме", поде реформаторът и продължи: "Аз категорично не съм съгласен с него. България не е между Европа и Русия или Европа и Турция. България е Европа. В Черно море не създаваме напрежение, но когато го има, не може да си заравяме главата в земята", каза той.
 
"Е, как няма да се създава напрежение, като господин Плевнелиев отиде в Украйна и започна да възражда някакви стари идеи. Това беше гаф", намеси се Калфин.
 
Външната ни политика се оказа камъчето на раздора между двамата, които влязоха в сблъсък. 
 
"Вие и вашите съмишленици казвате колко е лоша Русия, затова сега едни проекти не минават през нас, а през наша съседка", поде Калфин.
 
"Вие сте запознати, ама май не сте. В случая с "Турски поток" – това е една неизгодна за Русия сделка, само за да покажат, че Турция има приятели. Газопровод през Турция за Европа няма да има, ако искате може да го запишем", направи се на пророк Трайков.
 
"България губи милиони годишно само от транзитни такси. Вместо през нас да минава такова нещо", пък отсече Калфин.
 
"България нищо не губи. Сметката ни е да не ставаме поле на геополитически битки и второ да правим проекти, които са доказано изгодни икономически за нас", пък контрира реформаторът.
 

"Вие доста елементаризирате политиката. Аз подписах преди с Лавров споразумение, не в пиано бар както си мислите, а в Гербова зала. Явно имате бели петна в мисълта, това беше много важно решение", заяде се Калфин на провокация от страна на опонента му.
 
"Въпросното споразумение, за което се гордеете, стана причина за огромни проблеми на България след това, защото то щеше да ни вкара в скандал и неблагоприятна ситуация", изрази мнението си Трайков.

Водещите прекратиха дебата, за да обърнат погледа на кандидатите за президент към вътрешната политика
 
"Политическа стабилност и бъдеще на кабинета. Заложници ли сте на собствените си партии?", запита Николаев.
 
"За щастие никога не съм бил подчинен министър, когато е трябвало да избирам между принципите и достойнството съм взел правилното решение. Никога не съм бил политическо лице или партиен член, както Калфин. Аз съм кандидатура, която е подкрепена от партиите от РБ, но ние не бихме приели да сме кандидати на нито една от партиите там, а сме подкрепени от обществото", несвързано заяви Трайков.
 
"Господин Трайков развива една теза, която развива един друг кандидат, че не е хубаво да е политик човек, при положение, че иска да заема най-високия възможен пост в държавата. Що се отнася до сигурността на правителството – президентът обикновено работи с няколко правителства. В момента имаме правителство на малцинството, което събира подкрепа по важни въпроси" каза Калфин.
 

Калфин нападна Трайков за Реформаторите и това, че са в опозиция и в кабинета едновременно.

"Няма да коментирам политиката на реформаторите", каза Трайков и пожела да отговори защо е бил уволнен като министър. "Бях уволнен като министър заради принципните ми позиции по отношение на руски проекти. Това създаде напрежение и го намериха по най-смехотворния начин на един форум, който не бях организирал аз", каза той.
 

"Кое се промени, след като ви освободиха? Не ви знам за какво сте се борили", каза Калфин, който бе помолен от опонента си да обясни защо той е излязъл от властта. 

"Излязох, защото не се изпълняваше коалиционното споразумение. Точно за половин ден всички представители на АБВ излязоха от властта, понеже нямаше как да спазим обещанията си към избирателите в този кабинет. А реформаторите какво направиха", риторично запита Калфин.
 
"Избирането на една кандидатура е изцяло решение на правителството. България стана смешна във форума на 200 държави. Нито една от тях не се държа така. Сблъскахме две авторитетни българки", това каза Калфин по повод на скандала в ООН.
 

"България стана смешна, защото се поддаде още преди, под натиска на АБВ, за Бокова. Всички станаха свидетели на вашия брутален натиск от вашия партиен шеф", каза Трайков и реши да се заяде. Май не ви е удобно да се явявате като резервен президент. Първанов искаше сега, после Радев предлагахте, вие сте резерва", отсече той.
 
Калфин ловко обясни, че всъщност БСП не са спазили предварителната уговорка при издигането на обща кандидатура и затова, при положение, че не е имало как да се обедини лявото, от АБВ са решили да издигнат него за кандидат за президент.
 
 В края на дебата двамата имаха право да си зададат въпроси един на друг:

Въпроси:
 
"По времето на правителството на тройната коалиция, когато бяхте външен министър, внасяхте много предложения за заменки, заради които трябваше да плащаме много. Това редно ли беше", запита Трайков.
 

"Вие бяхте министър. Знаете как работи МС. Фактът, че България не плаща глоби, въпреки вашите заклинания толкова години, трябва да ви говори нещо. Това е работа на правителството, аз не съм имал преки административни функции", отсече Калфин.
 
"Целта на вашето участие подкрепено от РБ е какво? Правителството да остане, да се заздрави или да подаде оставка премиерът?", попита Калфин.
 
"Целта е президентът да бъде избран. Това как правителството реагира на този факт, не е важно. Ако аз бъда избран, всички от РБ ще бъдат много щастливи", отсече той.
 
"От коя държава е част Крим в крайна сметка?", зададе втория си въпрос реформаторът.
 
"Част от Украйна е и един от многото замразени конфликти, които има в света", каза бившият социален министър и даде пример и с Косово.
 
"България беше част от ЦЮИЕ – структура за сътрудничество, в която бяхме председатели. Как си виждате ролята в тази организация на държавата?", запита Калфин, който реши явно да бъзне опонента си по тема, за която Трайков не беше подготвен.
 
 
"Задължително е да имаме отношение към политиката в региона, особено като става въпрос за Македония, там агентите ви направиха поразии", каза Трайков.
 
"Говорите само за ДС и русофилство, май нямате какво друго да говорите", скастри го Калфин.
 
"България трябва да направи така, че в Македония да има пробългарски елит", добави Трайков.
 
"Мислите много елементарно", отсече Калфин за край на дебата.