Има възможност злонамерени групи, с безконтактни постерминали, да се минат по-близо до вас и да бъде направена транзакция. Пстерминалът може да е скрит в чанта или в дрехи. Това заяви в ефира на Нова телевизия IT специалистът и инженер Камен Несторов.
"Те са си нормални устройства, обикновено регистрирани в други държави. Информацията, която имам е, че се теглят до 20-30 лева. Разчита се, че така хората трудно могат да хванат, че има липсват пари от картата", призна специалистът.

"Годишно от такива измами се губят между 7-8 милиона лева. МВР работи активно, постоянно има разкриване на групи" заяви Несторов.

"Скинингът е единият вариант да се краде информация от вашата магнитна лента, включително и ПИН. Може да получим есемес примерно вече като сумата е изтеглена. С едно просто сканиране може да получим данните на картата. Има варианти за защита дори и при този вариант, успокои той.
 

"Има как да предпазите вашата безконтактна карта, като си сложите протектор, който, като се постави до вашата карта, блокира транзакции. Безконтактните технологии са много приятни, но те крият и много рискове" призна експертът.

"Дори помещенията, които са в банки и, до които имате достъп чрез вашата карта, не са защитени. Измамниците вече са много напреднали и слагат устройства, с които да източват парите ви, без да бъдат забелязани. Лошото е, че може да станете жертва на този вид измама многократно. Покриването на ръката, при въвеждането на ПИН кода, дава някаква сигурност, но не е гаранция, че няма да има монтирана камера на банкомата, която все пак да засече движението ви. Рискът е навсякъде - в метроти, автобуса, дори в парка", завърши специалистът.