Казусът с искането на Община Созопол да придобие част от остров Свети Иван се заплете. Оказа се, че има технически пречки за предоставянето на имота, тъй като той все още няма акт за държавна собственост, съобщи „Флагман”.
През последните месеци тече активна кореспонденция между няколко различни ведомства, а от миналата седмица за съдействие вече е сезиран и министър-председателят Бойко Борисов.

В началото на годината Министерството на културата получи молба от кмета на Созопол Панайот Рейзи да прехвърли собствеността си за управление на общината.

От ведомството на Вежди Рашидов обаче се оправдават, че не могат да отреагират заради липса на актуална информация в кадастъра.

„Предвид горното първо следва да се приключи процедурата по промяна в кадастрална карта и кадастрални регистри (КККР) на гр. Созопол с влязла в сила заповед на началника на Службата по геодезия, картография и кадастър – Бургас и едва след това Министерство на културата (МК) би могло да пристъпи към иницииране на процедура пред Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) или Област Бургас да бъде съставен акт за държавна собственост с предоставени права на управление на МК върху имот 67800.55.5”, заявиха от ведомството на Вежди Рашидов след запитване на „Флагман”.

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков обаче не е съгласен. „Те искат нанасяне в кадастъра, но това вече е направено и то преди повече от две години. В момента етапът е такъв, че МРРБ трябва да състави акт за публична държавна собственост и Министерството на културата вече да реши дали иска да го предостави в управление на Община Созопол”, заяви Чолаков пред „Флагман”.

Той каза, че е получил писмо от кмета на Созопол Панайот Рейзи, който помолил да бъде сезиран и премиерът Бойко Борисов заради забавянето на институциите.

„Онзи ден изпратихме второ напомнително писмо (до МРРБ), включително писах и до министър-председателя Бойко Борисов да съдейства за предоставяне на имота в управление на Община Созопол. Така поиска кметът Панайот Рейзи в напомнително писмо и му изпълнихме молбата. Съдействаме на местната власт пред централната да постигне целите, които си поставя. Считаме, че идеята е добра и я подкрепяме”, каза още Вълчо Чолаков.
Той е категоричен, че в момента топката е в ръцете на МРРБ, които бавят издаването на акта за държавна собственост.

Всъщност островът е разделен не само между Министерството на културата и Министерството на отбраната, както твърдят от ведомството на Рашидов. Собственост там има и регионалното министерство, разкрива Вълчо Чолаков.

Целият остров се състои от три имота, разпределени в концентрични кръгове, казва областният управител на Бургас.
„Единият - по средата, е на Министерството на отбраната, следващият е на Министерството на културата, и най-външният е на МРРБ. Община Созопол иска да полза имота на Министерството на културата. От министерството не са отказали, не са и казали, че ще го дадат. Те просто искат да има акт за държавна собственост”, заяви още Вълчо Чолаков.