Президентът Барак Обама заяви, че САЩ са ангажирани да помогнат на Европа да се справи с притока от бежанци и добави, че Италия, Гърция и Германия не трябва да поемат по-голям товар от европейските си съседи, предадoха БТА и Ройтерс. 
"От стратегически интерес за САЩ е да се осигури решаване на съществуващата в Европа мигрантска криза", каза Обама на съвместна пресконференция в Белия дом с италианския премиер Матео Ренци.

Президентът Барак Обама похвали италианския премиер Матео Ренци за неговия "дързък и прогресивен" стил на управление, който според Обама е точно това, от което се нуждае Европа в период на криза и самоанализ, предаде Асошиейтед прес.

Обама също приветства отношенията между Вашингтон и Рим като заяви, че САЩ имат силни съюзници по света, но малцина от тях са толкова силни, надеждни и способни като Италия. "И в добри времена, и в лоши разчитаме един на друг", каза той.

Обама заяви, че смята по-младия си колега - Ренци е на 41 години, а Обама на 55 - за един от най-близките си партньори и приятели на световната сцена и изрази надежда, че Ренци ще се задържи на нея.

"Смятам, че Матео олицетворява ново поколение държавни лидери, не само в Италия, но и в Европа", каза Обама.

Ренци на свой ред похвали Обама за водачеството му в икономическата област и каза, че е взел пример от него за изготвянето на закон за заетостта. По думите му тази инициатива съществено е помогнала за увеличаване на работните места в икономически затруднената Италия и е "поне първа крачка към излизане от тежката ни ситуация".

Ренци отдаде признание на работата на Обама по борбата с климатичните промени и за екологично чиста енергия и посочи, че САЩ са показали как може да се излезе от фискална криза.

Ренци бе един от малцината световни лидери, които са посрещнати в Белия дом с най-пищна държавна церемония на Южната морава на Белия дом.

На края на пресконференцията двамата лидери за кратко се прегърнаха и се потупаха взаимно по гърба.