Опасността Обзор да се сбогува с красивата си Морската градина е съвсем реална. Това стана ясно на днешното заседание на Бургаския окръжен съд, който разгледа тъжбата на кметството срещу собственика на парцела Станимир Петков. Той е съпруг на доц.д-р Бонка Хинкова-Петкова, директор на издателство на УниБИТ, по-известен като Библиотекарския институт – топъл пристан за десетки ръководни кадри от бившото ДС.
Припомняме, че инициативен комитет от морския град настоява продажбата на 615 кв.м. в сърцето на парка да бъде обявена за нищожна.

Местните жители имат сериозни аргументи – при изповядването на сделката през 2003 година, тогавашният кмет на Община Несебър Николай Трифонов е продал терена като публична общинска собственост(ПОС), а по Закон парцел със статут на ПОС няма право да бъде продаван.

Адвокати са убедени, че само този факт е достатъчен за развалянето на сделката. Аргументите им очевидно не се приемат от Бургаския окръжен съд (БОС), а поведението на съдия Десислава Динкова повдига много въпросителни.

На днешното заседание тя действаше в подозрителен синхрон с адвоката на Станимир Петков и доц.Хинкова – мастития столичен юрист Евгения Дашин. Съдия Десислава Динкова от една страна отхвърли всички искания на ищеца – кметство Обзор, а от друга – прие тези на адвокат Дашин.
 


„От гледна точка на правото, когато един имот е публична собственост,  той не може да бъда продаван и сделката трябва да бъде обявена за нищожна. В самата експертиза, която съдът прие на днешното заседание изрично е посочено, че имотът в момента на продажбата е актуван като публична общинска собственост, но това бе прието за маловажен факт. Станахме свидетели на нещо, което позори българската съдебна система“, каза след заседанието Марин Божков, граждански наблюдател по процеса.

Според него съдът изобщо не е трябвало да приема експертизата, изготвена от вещото лице. Това поиска и адвокат Захариева, представляваща кметството в Обзор.

„Едно подобно поведение, където се уважават всички доказателствени искания на ответника и нито едно доказателствено искане на ищеца нарушава основното задължение на съда – да бъде безпристрастен в разглеждането на споровете“,категоричен бе Марин Божков.

Следващото заседание по делото е на 6 декември. По информация на Флагман.бг гражданското общество на Обзор се готви сериозен протест, за да изявят категоричната позиция, че Морската градина трябва да остане на град Обзор, а не да се превръща в заден двор на бъдещия хотел на Станимир Петков и Бонка Хинкова-Петкова.

Те имат инвестиционни планове да изграждат 5-етажен луксозен комплекс в сърцето на парка.