„Първото нещо, което може да направи президентската институция, е да смени разбирането си за културните процеси като усилие само и единствено за съхраняване на културните и историческите ни паметници“. Това заяви почетният председател на ПП „Движение Гергьовден“ и член на предизборния щаб на Коалиция „КАЛФИН – ПРЕЗИДЕНТ“ Любен Дилов – син в диспут на БНТ 2, излъчван от Пловдив. Темата на разговора бе за ролята на президентската институция в опазването на културно историческото наследство на държавата, като част от националната ни сигурност. ​​​​​​​
„Културата е индустрия, която формира близо 11 процента от БВП на страната. Това е почти колкото продукта на „Лукойл“ и НЕК взети заедно. Но, културната индустрия се управлява лошо и не решава основните проблеми, които стоят пред нацията ни“, заяви Любен Дилов - син. Според него една от първите задачи на бъдещата президентска двойка е да преработи изцяло Закона за културно историческото наследство. Особено онези текстове, които изключват почти изцяло частната инициатива от усилията за съхранение на националната култура.

„Говори се, че иманярите участват в трафик на културни ценности от страната ни, но е точно обратното – те спират този нелегален износ“, каза Дилов  - син. Той поясни, че ролята на президентската институция би могла да е и в осигуряване на надзор над законодателната дейност, която трябва да насочва и в някаква степен да контролира тези процеси.

„България, Гърция, Франция, Испания и Португалия, са най-големите съхранители на културно историческо наследство в Европа, както от Античността, така и от Средновековието. Затова е така важно следващият президент да има много международни контакти, да лобира за единно законодателство за защита на националните исторически ценности на Стария континент. В момента се получава така: колкото то е по-затегнато в държави като Италия, Франция и България, толкова повече скачат цените на либералните пазари и това насърчава износа на артефакти“, разясни писателят и сценарист. И допълни, че затова бъдещият ни президент трябва да лобира за общо законодателство. „Смятам, че най-добре това може да направи г-н Калфин“, категоричен беше Любен Дилов - син.
Той припомни, че президентът може да свиква Съвета за национална сигурност и по въпроси, свързани с културата и образованието.

„Нима не е повече от тревожно, че 70 на сто от нашето население вече е функционално неграмотно? Това определено е проблем, застрашаващ националната ни сигурност. За да се събира този съвет обаче, се изисква мъжественост, каквато отсъстваше в президентството ни през последните 5 години. Време е да спре хленченето, че правомощията на държавния глава са ограничени. Това не е вярно, всяка сутрин на бюрото му има информация от всички служби в България. С нея той може да лобира и оперира така, че да изпълни със смисъл институцията“, каза още председателят на ПП „Движение Гергьовден“.

Дилов – син припомни, че в момента тече изменение на изключително важния закон за публично частните партньорства. „При правилното му списване е възможно да се подели отговорността при опазването на всички наши значими паметници. Например, собственикът на пещерата „Магура“ е държавата, но, ако там бъде пуснат частник, който да разработи, поправи, охранява тази забележителност, резултатите няма да закъснеят“.

„Президентът Георги Първанов и Слави Трифонов преди години създадоха „Българската Коледа“, която вече съществува като институт. Кандидат президентската двойка Ивайло Калфин и проф. Любомир Халачев имат ангажимент за създаването на Български културен институт, който да пропагандира нашата култура и история по подобие на „Гьоте институт“, „Сервантес“, „Алианс франсез“. Имат ясно разписана програма в кои университети да се открият катедри по български език. Нужни са преводачи от български език, тъй като езикът ни е застрашен от изчезване, според критерии на ЮНЕСКО. А, когато изчезне езикът, няма култура. Както е казал поетът: „Радостта не гасне там, дето знанието живей...“, заключи Любен Дилов - син.