Над 10 милиарда и 375 милиона лева са предвидени за пенсии, обезщетения за болест, майчинство и безработица, според проектобюджета на НОИ. Надзорният съвет на Националния осигурителен институт утвърди проектобюджета за следващата година, предаде БНР.
В него са заложени по-високи осигуровки за пенсии, по-голяма възраст за пенсиониране и по-дълъг трудов стаж.

Запазват се нивата на обезщетенията за безработица и майчинство, а пенсиите ще бъдат индексирани с 2,4 на сто от 1 юли следващата година.

Държавата ще покрие 4 милиарда и 400 милиона лева дефицит на НОИ.

Увеличението с 1% на вноската за пенсия и продължаващата пенсионна реформа ще донесат рекорден ръст за последните 8 години в приходите на НОИ.

Дефицитът в държавното обществено осигуряване ще намалее с над 300 млн. лв., а заради по-трудното пенсиониране разходите за пенсии ще се увеличат само с 200 млн. лв.

Стажът и възрастта за пенсия се увеличават с по два месеца. Мъжете ще се пенсионират на 64 г. с 38 г. и 4 м. стаж, а жените - на 61 г. с 35 г. и 4 м. стаж.

Запазва се максималният осигурителен доход на 2600 лв. Таванът на пенсиите остава 910 лв. Променя се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се - от 420 лв. на 460 лв., колкото трябва да стане и минималната заплата. Бизнес организациите обаче са против този размер, който не е обсъждан със социалните партньори.

От НОИ планират повече разходи за майчинство и за болничните. За тях ще бъдат платени близо 1 млрд. лв., с над 100 млн. лв. повече от тази година.
 
За обезщетенията за безработица са планирани 360 млн. лв., или с около 35 млн. лв. повече от плана за тази година.