Тазгодишният месец септември е вторият най-горещ на планетата, откакто се събират данни за температурите от 1880 г., съобщиха АП и АФП, цитирани от БТА. С това бе отбелязан краят на последователните месечни рекорди за горещина, регистрирани от 16 месеца.
От Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ отбелязаха, че ако се вземе предвид периодът от януари до септември 2016 г., са отчетени рекордни температурни стойности за последните 137 години.

Температурата през септември на сушата и океанската повърхност е била с 0,88 градуса Целзий над средните стойности за 20 в. - 15 градуса Целзий.

Така тазгодишният септември е вторият най-горещ септември на планетата, доближавайки се до рекордните стойности от септември м.г., които са с 0,38 градуса Целзий по-високи.

За първите 9 месеца на годината температурата на сушата и океанската повърхност е била с 0,98 градуса Целзий над средните стойности за 20-и век -13,88 градуса Целзий, надхвърляйки с 0,12 градуса Целзий предишния рекорд за същия период през 2015 г.