Истински огнен ад причини в неделя по обяд в село Драката, община Струмяни, 69-годишният Мишел Христов, който преди години купил етаж от къща там. Той залял със запалителна течност и драснал клечката на двата си автомобила "Опел" и „Фиат Пунто”, паркирани в двора, а след това и на навързаните като фитил и стърчащи от прозореца на втория етаж парцали. Сигналът за огнения инцидент е подаден в 12.44 ч. Когато всичко започнало да гори, мъжът се качил в третия си автомобил "Мерцедес" и офейкал в неизвестна посока.

Съседите, като видели огнените езици, издигащи се от имота, веднага подали сигнал на тел. 112. На място пристигнали пожарникари и започнали да гасят. След няколко часа издирване полицаите открили в Сандански 69- годишния подпалвач, който е задържан за 24 ч. в РУП. При разпита Мишел Христов направил пълни самопризнания, че именно той е извършил палежа. След освобождаването му от ареста ще бъде транспортиран към психиатрично отделение на благоевградската болница, казаха от полицията.

В село Драката със сълзи на очи дядо Борис Бугаринов, на 76 г. , който живее на 1-ия етаж в същата къща, разказа: "Добре че един комшия е видял пожара и преди това, че мерцедесът на Мишел е бил паркиран и е с работещ двигател, явно с готовност да бяга”, обяснява притеснено дядо Боре, който е бивш футболист във ФК "Пирин" - Благоевград, пише struma.bg.

„Аз към 8.30 ч. с колелото си, както всяка сутрин, отидох в Микрево при приятелите ми да играем карти. Нямахме обаче за играта четвърти човек, защото беше неделя. Поседях около 2 часа там, но към 11 ч. тръгнах към Струмяни да хвана автобус за Сандански. Дойдох в града, пуснах си тото, даже полицаите след това снимаха и фиша в колко часа е пуснат, и влезнах да пазарувам в "Била". През това време ми се обажда комшията и ми казва: „Чичо Боре, къщата ти гори, събрали сме се няколко човека и с маркучите гасим, докато дойде пожарната!”, добре че са дошли навреме, та да ми спасят етажчето. Аз останах потресен, как така къщата ми гори... Към 13.00 часа с автобуса се върнах в Струмяни да си взема колелото, че го бях оставил при един приятел преди това, и оттам право на Драката. Гледам пълно - пожарна, полиция, ужас... Питам - може ли да се живее така?! Когато влезнах в етажа ми, от пушеци не се виждаше нищо. Отидох да спя при сестра ми в Струмяни, тъй като не се дишаше вътре.

 

Най-интересно е, че през леко отворения му прозорец на една от стаите от втория етаж подпалвачът е пуснал надоу по къщата парцал, напоен най-вероятно с бензин, който за щастие точно пред прозореца му е угаснал заради вятъра. Вътре в същата стая на входа е имало туба с бензин и буркан, пълен с такава течност, а другата стая е била обляна в лесно запалима течност. Страшна работа е било, къщата е щяла да изгори... ужас направо.

Отдолу, където му е гаражът, под моя етаж, пък едната врата е била отворена и огънят навън е излизал.

Този Мишел явно е искал къщата да пламне, извадили са и газова бутилка от гаража, която за щастие не е гръмнала. Във фиата, който е бил паркиран в гаража, са намерили външни гуми, сложени при двигателя, за да пламне колата.

Ще отида при дознателя да ми даде гаранция, че няма да го пуснат от ареста, защото ще дойде да ми направи беля. Аз съм възрастен човек, сега не мога от страх да спя. Вечерта в неделя идва Спешна помощ, защото ми стана от притеснение лошо. Помислих си, че нещо лошо ще стане с мен. Това, което преживях, не го пожелавам на никого”, казва със сълзи на очи чичо Боре, известен с прякора Драката, и добавя: "Отгоре на всичко дошъл да пали и другата кола, която седи на двора му от години. Нея я е запали откъм купето, но навреме е загасена. 20 човека полиция, снимачи, дознатели, пожарникари имаше у дома. Етажът ми вътре беше задимен целият. Напукали са се от топлината прозорците на терасата, а външната стена цялата е овъглена в чернилка. Брат ми, който живее в София, продаде неговия апартамент, над мен, преди години. Той си живее в София и до момента, обаче този Мишел е 4-ти прекупвач на това жилище. От около 6 години живее вече тук, но ние не си говорим с него. Още когато купи етажа, първия разговор го проведохме на двора, като той ми поиска да му покажа неговия имот. Аз, разбира се, още тогава му отвърнах, че той си има продавач, който да му изясни и покаже тези неща. Аз мога да го подведа в крайна сметка, и това не е моя работа. Тогава той ми каза, че го купил чрез интернет, което мен не ме интересува... Тръгнах си тогава навътре към къщата и той ме напсува брутално, затова и до ден-днешен не общувам с него. Наложи се по-късно да прекарам на къщата нов улук, който заплатих 120 лв. Същият Мишел тогава ми заяви категорично, че няма да даде една стотинка. За толково години не е замел веднъж стъбището, което ни е общо. Вода ползваше от мен, плащах по 120 лв., а той си прави ремонт на етажа и тогава не ми плати пак нищо. След това във ВиК се оплаках, дойдоха и му спряха крана, за да си прекара негова партида.

Преди седмица някъде вятърът събори част от керемидите на покрива, тогава пак ме напсува и каза, че не го интересува нищо. Просто не мога да осъществя никаква нормална комуникция с тоя човек.

Мишел си живее на Драката, но всяка година ходи за два-три месеца лятото в Каварна, тъй като имал там къща. Тази година обаче интересно защо не беше, мисля си, че е имал предварително замислено нещо.

Дано органите на реда си свършат съвестно работата, защото в противен случай другия път може да стане още по-лошо“, притеснява се бай Борис Бугаринов.