Политически съперници на германския канцлер Ангела Меркел ще се срещнат в Берлин днес в опит да формират нова лява коалиция, която цели да свали от власт нейния консервативен Християндемократически съюз (ХДС) на общите избори през септември догодина, съобщи ДПА, цитирана от "Фокус".
Около 90 души от Германската социалдемократическа партия (ГСДП), крайната "Левите" и партията "Зелени" ще се срещнат, за да оценят какви биха били шансовете им да предотвратят спечелване на четвърти мандат от Меркел, ако се обединят в нова тристранна коалиция. "Не искаме да решаваме нищо конкретно. Всичко е обмяна на мнения относно ситуацията, за да видим какво може да може да се получи", каза парламентарният лидер на "Левите" Ян Корте. Меркел все още не е обявила официално дали ще оглави предизборната кампания на ХДС.

Очаква се съобщението да бъде направено малко преди годишния конгрес на партията през декември, когато вероятно ще бъде гласувана кандидатурата й за председател. В ГСДП, която е член на управляващата коалиция на Меркел, също има спекулации за това кой ще е кандидатът й за канцлер на изборите след 11 месеца. Социологическо проучване от миналата седмица на агенция "Форза" сочи, че ГСДП е подкрепяна от 22 процента от анкетираните, "Зелените" - от 11 на сто, а "Левите" - от 10 процента.

Както и други проучвания обаче, анкетата на "Форза" показва, че ХДС и традиционният й баварски съюзник Християнсоциалния съюз запазват позицията си на най-голяма коалиция в долната камара на парламента, с 34 процента от гласовете на избирателите. Политическият пейзаж в Германия обаче се е променил драстично от последните избори през 2013 г., след възхода на дясната популистка партия "Алтернатива за Германия".

Основана само преди три години, "Алтернатива за Германия" успешно се възползва от липсата на подкрепа за либералната миграционна политика на Меркел сред част от електората и изглежда ще влезе в Бундестага догодина. Въпреки това анкетите сочат още, че Меркел има значителна преднина спрямо председателя на ГСДП и министър на икономиката Зигмар Габриел в състезание между двамата лидери. В резултат на това, някои членове на ГСДП започнаха да обмислят издигане на съпартиеца на Габриел и председател на Европейския парламент Мартин Шулц за канцлер, ако Меркел действително реши да се кандидатира.

Провалът от миналата седмица ГСДП и "Левите" да постигнат съгласие за обща кандидатура за изборите догодина за до голяма степен церемониалния президентски пост също подчертава трудностите, пред които трите партии са изправени за формиране на така наречено "червено-червено-зелено" правителство, с което да сложат край на управлението на ХДС. Между трите партии съществуват различия и по други въпроси, включително участието на Германия в международни военни операции.

Същевременно Меркел и ХДС обмислят възможностите си за коалиция след изборите, като се стремят да спечелят "Зелените" за възможни нови партньори. Социологически анкети разкриват още, че Свободните демократи, някогашен коалиционен партньор на ХДС, може да се върнат в парламента след изборите догодина.