Бойците на групировката "Ислямска държава" бягат панически от иракския град Мосул към сирийския Ракка. Информацията потвърди пред телевизия "Ал Маядин" говорителят на шиитските въоръжени формирования "Ал Хашд аш Шааби" Юсеф ал Куляби, цитиран от ТАСС и БТА. 
По-рано беше съобщено, че от началото на операцията "Ислямска държава" е започнала да прехвърля сили от иракската в сирийската "столица" на своя халифат. Има данни, че главатарят на групировката Абу Бакр ал Багдади планира да се прехвърли в Ракка или вече може да го е направил. "Бойците на Даеш (арабско название на "Ислямска държава") от вече над 48 часа напускат Мосул, защото там вече няма безопасни убежища за тях. Бягат от всички райони, където се бием с тях", каза Куляби. 

" Насочват се към Ракка, защото там все още е по-безопасно за тях." Наземната военна операция в Мосул започна вчера сутринта. Общата численост на наземните сили достига до около 60 хиляди души. Освен правителствени войски в нея участват още антитерористични подразделения, части на иракската местна и федерална полиция, кюрдските отряди Пешмерга, "Ал Хашд аш Шааби", както и милиции от местните сунитски племена. 

Подкрепа им оказват военновъздушните сили на международната антитерористична коалиция начело със САЩ, правителствената бойна авиация, както и артилерия.По-рано телевизия "Ас Сумария" съобщи, че на иракско-сирийската граница е била унищожена автоколона, в която е имало чуждестранни бойци на "Ислямска държава". 

Вчера бе съобщено, че под засилена охрана масово се извозват крупни суми пари от банки и финансови учреждения в Мосул. По непотвърдена информация тези средства също се прехвърлят в Рака. По-рано телевизия "Ас Сумария" съобщи, че на иракско-сирийската граница е била унищожена автоколона, в която е имало чуждестранни бойци на "Ислямска държава". 

Телевизията посочва, че те са се опитали да излязат от Мосул след заповеди на лидерите на групировката да напуснат града и да се прехвърлят в Ракка. Иракската телевизия информира също, че бойци на ИД отвеждат в центъра на Мосул жители на близки населени места, за да ги използват като жив щит срещу настъплението на иракската армия. По-рано днес Международната организация по миграция предупреди, че десетки хиляди иракчани може да бъдат използвани от ислямистите в Мосул като жив щит.