С шеги и закачки е започнала вчерашната среща на премиера Бойко Борисов с лидерите на Патриотичния фронт и Реформаторския блок, съобщава задкулисни подробности Епицентър.бг. В 16 часа министър-председателят и лидер на ГЕРБ се появи в парламента, за да потуши скандалите в управляващата коалиция, заради бъдещите промени в Изборния кодекс и прословутото вече квадратче в бюлетината: „Не подкрепям никого“.
В понеделник сутринта обаче Радан Кънев се обърна към Борисов с „Бай х.й“ от ефира на Нова телевизия и буквално взриви социалните мрежи.Очаквано срещата на Борисов с партньорите му във властта започнала именно с коментар на думите на лидера на ДСБ.
 
„Зеленогорски, къв е тоя Радан бе, бай х.й ще ми вика!“, обърнал се премиерът към съпредседателя на парламентарната група на Реформаторския блок. Не дочакал отговора му, Борисов продължил с думите: „20 пъти ми е висял като сопол на дувара Банкя!....“, разказаха депутати от ГЕРБ, присъствали на срещата в парламента, цитирани от Епицентър.бг.

В отговор на хапливата реплика Зеленогорски припомнил на премиера, че преди Радан Кънев да мине в “опозиция“, очевидно често е гостувал в къщата му в Банкя. На това Борисов отвърнал с въпроса - защо той и депутати от „Движение България на гражданите“ не правили същото като Радан. „Е как да идваме, то при теб се виси като сопол на дувара“, бил отговорът на съпредседателя на Реформаторския блок, който развеселил присъстващите на срещата.
 
Оказало се обаче, че и друг представител на изпълнителната власт е ядосан на депутат от РБ. След като миналата седмица вътрешната министърка Румяна Бъчварова заяви, че кандидатът на РБ Трайчо Трайков няма шанс да стигне до балотаж, избраникът от ДБГ Димитър Делчев й отвърна, че освен за вицепремиер по коалиционната политика, тя не ставала и „за други неща“. Допълнението „и за други неща“ силно раздразнило Бъчварова, тъй като тя си помислила, че се визират нейни качества като жена. „Още малко и за Бай х.й в пола ще ме обявите“, сопнала се Румяна Бъчварова.
 
Тогава депутат пък и разказал най-новия виц, според който в историята на България имало 3 епохи: на Бай Ганьо, на Бай Тошо и на Бай х.й....
 
Край на половинчасовата комична разправия за това кой е „бай х.й“ и кой не, сложил съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който поискал да започнат разговорите по същество - а именно поредните промени в 12 без 5 на Изборния кодекс.

Реформаторският блок предложил да бъде прието първоначалното им предложение: квадратчето „Не подкрепям никого“ да бъде добавено към останалите гласове на президентски и местни избори, тъй като те са мажоритарни. Когато става въпрос за пропорционални избори там методиката за изчисляване на гласовете е съвсем различна. За 4-процентната бариера за влизане в парламента тези гласове трябва да бъдат извадени от общия резултат. Когато това се приложи към едните и други избори тогава ще отпадне и противоконституционността на текста“, обяснили Реформаторите.
 
Тогава Бойко Борисов попитал шефа на правната комисия в парламента Данаил Кирилов дали това може да влезе в промените на закона. „Ами шефе, май няма да може“, отговорил му Кирилов. „Как така не може – може, ще го направите така!“, отвърнал му премиерът.

ГЕРБ и Реформаторският блок се съгласили с искането на Патриотичния фронт в Изборния кодекс да остане ограничението за до 35 секции в страните в Европейския съюз.
 
Правната комисия гласува утре промените в закона
 
Комисията по правни въпроси ще гласува утре внесените промени в Изборния кодекс. По думите на председателя й Данаил Кирилов пред Епицентър.бг в деловодството са внесени общо 12 предложения за промени. Очаква се окончателният вариант на Изборния кодекс да бъде гласуван в пленарна зала в четвъртък или петък тази седмица.