Висши партийни съюзници на германския канцлер Ангела Меркел дават все повече сигнали, че очакват тя да се кандидатира за четвърти мандат на парламентарните избори догодина, въпреки че популярността й намаля заради миграционната криза, съобщи Ройтерс.
62-годишната Меркел, която заема поста от 2005 г., многократно отказва да коментира дали ще се кандидатира през 2017 г., като посочва единствено, че ще обяви намеренията си в подходящия момент. Миналия месец обаче тя каза, че все още е мотивирана.

Висш съюзник на Меркел заяви, че не вижда никаква реалистична алтернатива за председател на Християндемократическия съюз (ХДС). Човекът на този пост е логичният кандидат на партията за канцлер.

"Доколкото знам, няма друг, който се подготвя да се кандидатира за (председател на ХДС)", каза генералният секретар на партията Петер Таубер в отговор на въпрос дали очаква друг освен Меркел да се яви на изборите за председател на партията на конгреса й през декември.

В интервю за в. "Тагесшпигел" в неделя Таубер изтъкна позицията на Меркел, че постовете председател на партията и канцлер трябва да бъдат заемани от един човек.

Министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен, членка на ХДС, която често е споменавана като вероятен наследник на Меркел, каза на събрание на висши военни вчера, че се надява да запази настоящия си пост и след изборите.

Министър-председателят на германската провинция Саар и член на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че на изборите за председател на партията "ще има една жена кандидат" и тя ще бъде избрана с голямо мнозинство.

Въпреки че Меркел е смятана за един от най-успешните канцлери след обединението на Германия, нейната популярност намаля след решението й миналата година да допусне стотици хиляди мигранти в страната, отбелязва Ройтерс.

Социологическо проучване на агенция "Инфратест димап", публикувано на 6 октомври, обаче сочи, че 54 процента от германците са доволни от работата й - ръст от 9 пункта спрямо септември.