6000 лева за преживените болка и страдание и 500 лева за убитото дого аржентино. Това присъди на пловдивчанката Златка Андреева Районен съд Пловдив. Съставът удоволетвори в пълен размер иска на младата жена, което е почти прецедент в съдебната практика на тези дела, съобщи "Трафик Нюз".

Така приключва сагата с убитото през февруари 2015 година дого аржентино в квартал "Кършияка". На 19 февруари Златка Андреева излязла да разходи 3 -годишната Нера - куче от породата дого аржентино. Пуснала го без повод в междублоковото пространство. В същото време се появил и съседът й Тодор Бочуков с неговото куче. Според Златка двете животни започнали да се лаят, според Тодор - догото сдавило неговия любимец. Тогава Бочуков отишъл до колата си, извадил брадва и съсякъл Нера през гръбнака. Златка и приятелят й Владо откарали все още живото куче във ветиринарна клиника, но лекарите не успели да я спасят и тя издъхнала. 

"Съжалявам за догото, но това беше единствения начин да спася моето куче!" Това заяви пловдивчанинът Тодор Бочуков при старта на делото.

Потресени от бруталното убийство, хиляди хора се включиха в петиция, в която настояваха за спешно създаване на зоополиция. 

Наказателното дело приключи още миналата година, като Бочуков се възползва от прославутия член 78 А и присъдата му бе заменена с административно наказание 1 500 лева глоба. 

Златка Андреева обаче заведе иск за имуществени и неимуществени вреди в размер на 6 750 лева.

"Наказанието за убийството бе по-скоро символично. Затова заведох гражданско дело. Сега наистина смятам, че виновникът ще бъде наказан. Доволна съм от решението на съда. Знам, че парите няма да върнат Нера, но смятам че едно такова обезщетение има доста по-възпитаващ ефект от например една условна присъда. Надявам се също това да бъде за урок на хората, които посягат на животни. Съветът ми към всички хора е да си търсят правата и да се борят до край, защото само така можем да намалим посегателствата върху животните, докато чакаме промени в законодателството" коментира Златка Андреева. 

Преди делото Бочуков, който се появи с двама адвокати в съда, предложи да плати 1 500 лева обезщетение, но Андреева категорично отказа. Адвокатът й Росен Димитров коментира, че предложението е несъвместимо с преживяното от Златка. 

Младата жена в продължение на месеци се е възстановявала от преживения шок, лежала е в болница, вземала е антидепресанти. Няколко месеца след преживяното, връзката й с приятеля й се разпада. 

"Вярвах в обективността на съда и смятах , че обезщетението ще бъде близко до този размер. Затова и отказахме споразумение. На практика сумата, която ще трябва да плати ответника е доста по-голяма - около 10 000, тъй като в нея са включени адвокатските хонорари, лихвите и пр. Така че мисля, че едно такова наистина голямо обезщетение ще накара много хора да се замислят преди да вдигнат ръка срещу животно", коментира адвокат Росен Димитров и допълни, че решението на съда все пак не е окончателно, тъй като Бочуков може да обжалва.