Майките и бабите по традиция плашат немирните малки деца с Баба Яга, с триглавия змей и с най-различни други приказни вещици и чудовища. Всички тези страшилища могат спокойно да минат в запаса, откакто кандидатката за президент Татяна Дончева пусна предизборния си клип. Макар 30-секундната иначе професионално снимана лента да има любопитен сюжет и да прилича на кино, главната героиня плаши. Нещо повече, кандидатката за бъдеща стопанка на „Дондуков“2 направо ужасява. 
Слоганът за решителния и отговорен президент прекрасно кореспондира с публичния образ на устатата адвокатка. Събирането в една лодка на Дончева, вълк, овца и сено са иначе чудесна хрумка, ако тя не играеше контра на замисъла лидерката на Движение 21 да бъде представена като умиротворител. „Животните са истински и не са упоявани по време на снимките“, декларира пред медиите Дончева. Склонни сме напълно да й повярваме, защото толкова стресиран вълк не сме виждали. Очевидно зверчето по някакъв си свой животински инстинкт е усетило заплахата от Дончева. И е изпаднало в ужас, след който със сигурност е било готово да не вкуси от овцата и да я остави изцяло за предизборната трапеза на основния герой Татяна. 

Който познава бъбривата тревненка, няма да се учуди нито от клипа, нито от излъчването, защото те са естествено продължение на характера на бившата социалистка. Тя е готова да седне до всеки вълк от годините на прехода, да се прави, че го дресира и да използва част от плячката му, за да се чувства сита. Паметливи припомнят вихреното й начало в политиката, където попада след стаж като адвокатка на Мултигруп, както сама обича да се представя. Но истината е малко по-различна – тя не е обикновен защитник на интересите на бизнес империята, а личен душеприказчик на Илия Павлов – една от най-тъмните фигури от блатния 27-годишен преход.

Кариерата й в политиката всъщност е низ от предателства. И това има своите корени още от ученическите години. „Тя беше любимка на директора на математическата гимназия и той често я викаше, за да му разказва за другите ученици“, изплю камъчето в телевизионно предаване майката на Дончева. В Софийска градска прокуратура попада с връзки, като любовница на тогавашния Зам. гл. прокурор Димитър Димитров, без необходимия задължителен юридечески стаж. През 1992 год. е уволнена за липса на професионални качества – прикрива нищожна сделка с недвижим имот на Кръстьо Петков.
     Чудно какво ляво са открили у нея лидерите на БСП, за да й постелят червен килим за политическа кариера? Неуспешна прокурорка, адвокат на „Мултигруп“ в политиката вечно знаещата тайните на подземния свят юристка стана стратег за създаването на ДАНС, лобираше за поправката „Мери Джейн“, чрез която трябваше да се легализира марихуаната у нас. После като не я сложиха начело на листата за евродепутати се нацупи на Сергей Станишев. С много нерви напусна БСП – партията, която няколко мандата й осигури не само добра заплата, но и много връзки, които юристката осребри подобаващо. 
Днес Дончева продължава политическия сериал с маргиналното си движение, чиято единствена цел е да прескача границата от 1%, за да осигурява завиден за родните стандарти доход на тревненката. 

Обгрижвана от телевизиите, защото е готова винаги да хвърли някоя от своите „бомби“, Татяна Дончева е нещо като редактиран вариант на Яне Янев. В днешната си битност на защитник на банкера-беглец Цветан Василев и на нееднозначния бивш борец Гриша Ганчев, устатата адвокатка често бърка работата си в съдебна зала с телевизионните си участия. Засега обаче не се е намерил водещ, който да прекрати безобразниченето от екрана. Дончева продължава да се излива като пороен дъжд от телевизорите сутрин, обед и вечер. Без да даде логично обяснение какви са отношенията й с Гриша Ганчев. Защото фирми, пряко или косвено свързани с родения в село Микре „предприемач“ стоят зад опитите на Цветан Василев да разграби останките от източената от него и аверите му Корпоративна търговска банка.

Натрапваните от Дончева конспиративни теории от прехода, обилно гарнирани с позата на антисистемен играч срещу статуквото, дават особено циничен привкус на изявите й. 

„Идеята, че тя не е част от статуквото, а е борец срещу него вероятно е най-краткият виц, който може да бъде измислен. Но това е част от перверзията на българската политическа и медийна реалност. Участниците в голямото местопрестъпление много обичат да излъчват ангелска невинност, а номерът им минава, защото почти не съществува журналист, който да ги разкъса с въпроси за виновното минало. Паметта не е на почит и нас и само поради тази причина е възможно Татяна Дончева да минава за медиен и политически гуру, който размахва пръст от телевизионния екран и се зъби като самоназначен прокурор. Госпожа Антистатукво. Мис Морал. Лейди Мултигруп. А сега вече и фрау "Литекс"“, пише известният журналист и анализатор Александър Симов.

Иначе, ако човек се задълбочи в нейните изяви, може да остане потресен от нивото на елементарност. Дончева окончателно се е освободила от оковите на фактите. Заради това свободно говори каквото й се прииска. И го прави неуморно. Стреля като картечница, когато трябва да се защитава позорно избягалия банкер Цветан Василев или неговото продължение Гриша Ганчев. Някъде между тези залпове със сигурност трябва да потърсим отговора откъде Дончева е намерила средства, за да премине от телевизионно натрапване към билборден тероризъм. Нейното лице и номерът на бюлетината й лъсват от стотици билбордове, разположени в големите градове, по магистралите и основните пътища в страната. 

Хубавото е, че колкото и да бъде облъчван българският избирател, едва ли паметта му толкова къса. И това няма как да не се отрази на изборния резултат. Татяна Дончева няма капацитет да спечели повече от 2%. Нищо, че ни разправя врели-некипели за някакъв балотаж. Гласоподавателите трябва съвсем да са се чалнали, ако са  забравили думите на великата юристка, която коментира най-голямото престъпление през последните 25 години така: „След като веднъж си си депозирал парите в КТБ, те престават да бъдат твои, а стават собственост на Цветан Василев?!“

Подобна абсурдна теза всъщност показва не само капацитета на втория етаж на Дончева, но и моралните й запаси. Всъщност адвокатката вече е толкова предвидима с изявите си, че далеч по-далновидно е тв продуцентите да залагат за свежест на Митьо Пищова, Жорж Ганчев и новите кандидат-президентски „открития“ като Кемил Рамадан и Йорданка Колева, отколкото да претоплят яхнията на Татяна. 


Кънчо АНГЕЛОВ