Съобщения за около 10 опита за телефонни измами са получени в рамките на половин час в дежурната част на ОД на МВР- Шумен.  "Атаките" са чрез стационарни телефони в града. Граждани съобщават в полицията за няколко сценария, по които измамници правят опит да вземат пари. Най-много са получените сигнали за сделка с изгодни радиатори.
Хората обяснили, че мъж се представял за управител на варненска фирма за отоплителни уреди и съобщавал, че техни близки са проявили интерес за закупуването им, но промоцията щяла да изтече, ако не бъдат капарирани. "Управителят", който се представял с имената Валери Иванов, обяснявал, че ще бъде така любезен да прати хора, на които да предадат парите, за да ползват близките им преференциални цени, съобщава bTV.

В друг случай мъж се представил за служител на "Справки по телефона" и попитал за адрес на човека, с когото говорил. Той казал къде живее, но се усъмнил, че става дума за някаква измама и поискал съвет от полицията. 

Жена е съобщила, че са й искали сумата от 6000 лева за лечение на близък, но тя веднага разбрала, че някой се опитва да я мами и затворила. След това подала сигнал в полицията. 

От полицията призовават гражданите при съмнителни разговори веднага да подадат сигнал на телефон 112.

От МВР умоляват всички, които имат възрастни родители и роднини, да им обяснят за измамните схеми и сценарии, да ги предупредят да не дават по никакъв повод пари, искани по телефон. Ако имате съмнения, че се опитват да ви измамят, се обадете за съвет на дежурните в полицията. Телефоните са: 054 877- 221 и 054 854-510, допълват от ОД на МВР.