Гроздето спомага за регулирането на кръвното налягане и подсилва паметта. Ябълките укрепват имунната система, а крушите имат антимикробно действие.
Гроздето

Гроздето спомага за редуцирането на излишните мастни депа в организма и повторното им натрупване. Освен това укрепва структурата на кръвоносните съдове, като понижава високото кръвно налягане и риска от сърдечен удар. Редовната консумация на грозде може да намали рисковите фактори за възникването на деменция и Алцхаймер, a също и да подсили паметта. Антиоксидантните свойства на гроздето предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи, които са основна причина за развитието на кожния рак. Резвератролът регулира нивата на кръвната захар, което е от важно значение за хората, предразположени към диабет.
Гроздето е изключително подходящ продукт за мъжете и жените, занимаващи се със спорт, защото спомага за бързото изхвърляне на токсините от тялото и възстановяването на мускулатурата след физическо натоварване.

Ябълките

В ябълките се съдържа витамин С, който укрепва имунната система, а антиоксидантите намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. Фенолите регулират нивото на холестерола, като намаляват „лошия” и повишават „добрия”. Ябълковият сок неутрализира вредните бактерии в устата, които разрушават зъбния емайл. А фитонутриентите в него намаляват риска от невродегенеративни заболявания на главния мозък (например Паркинсон и Алцхаймер). Установено е, че всекидневната консумация на 5 ябълки способства за намаляването нивото и на респираторните заболявания, вкл. астмата. Плодът може успешно да замени шоколада, като удовлетвори нуждите на организма от захар.

Крушите

Крушата зарежда и ободрява по-добре и от сутрешното кафе, благодарение на етеричните масла в нея. Именно те се борят със стреса и нервните разстройства. Плодът съдържа комбинация от целулоза, пектин, бактерицидни вещества и ферменти и това я прави незаменим „чистач“ на храносмилателната система. Арбутинът може да предотврати различни заболявания на бъбреците и пикочния мехур. Плодът е полезен и при инфекции на пикочните пътища, тъй като притежава антимикробно действие. Помага и при зарастване на ранички на чревната лигавица и въздейства благоприятно върху жлъчния мехур.