Петата по големина фирма в Германия в областта на месопреработването иска да изгради фабрика за производство на приспособления за дюнери у нас. Инвестицията е за 1,2 млн. лева в Лудогорието.
Фабриката ще включва разгърната застроена площ от 2000 кв.м., ще осигурява първоначално 80, а по-късно още 120 работни места, очаква се да се изгради до 36 месеца от датата на подписване на договора.

Имотът, който германците си харесали, е в бизнес зона на ул. "Конверсия" в Разград.

Всичко това става ясно от докладна, внесена от зам.-кмета на общината Галина Георгиева. Тя е за учредяване право на строеж по реда на Закона за общинската собственост чрез публичен търг с явно наддаване, съобщава "Дарик".

Повече от час снощи съветниците от комисията по управление на общинската собственост към Общински съвет-Разград спорили по докладната. От нея става ясно, че инвестиционното намерение е на "Pomeat Bulgaria" ЕООД, София, която е представител на германското дружество.

Първоначално съветниците се притеснили от израза "приспособления за дюнери". Заместник кметът обаче им обяснила, че става въпрос за заготовки от месо за дюнерите, а формулировката е на потенциалния инвеститор.

След това местните парламентаристи дълго обсъждали дали имотът отговаря на законовите изисквания за отстояние на подобни обекти от преработвателната промишленост.

Осъждана била и възможността да се предложи на германцитее друг терен, в друг район на града, като сред аргументите бил този, че в бизнес зоната се развивали екосъобразни производства.

Накрая съветниците от комисията по управление на общинската собственост решили, че е важно и какво мислят за бъдещите си съседи двама от реалните инвеститори в икономиката на Разград – представители на фирмите "Стинг" и "Клео комерс".

По време на дискусиите се появила и карта, на която бил представен теренът. На мобилен телефон пък били разглеждани халета на "Polat" в Германия. В България те стъпват за първи път, посетили са няколко града, но засега са избрали Разград.

Окончателното решение дали да се одобри провеждането на търга е отложено за днес.