Учени разбраха защо доматите губят вкуса си в хладилника - някои от гените им се отпускат и престават да произвеждат ароматни вещества, съобщи Асошиейтед прес. Ако те се съхраняват под 12 градуса Целзий, образуването на важни вкусови съставки спира, твърдят учени, потърсили генетичните корени на проблема. Това намалява аромата им, независимо дали са охладени в къщи или в склада, преди да стигнат до магазина.
Откритието ще помогне на специалистите да отгледат домати, чийто вкус не страда от охлаждането, каза Дениз Тайман от университета на Флорида в Гейнсвил. Заедно с колеги в Китай и САЩ тя установи, че седем дни съхранение при 4 градуса Целзий са достатъчни доматите да престанат да произвеждат веществата, осигуряващи характерния им аромат, който е ключов за вкуса им. Ако след това бъдат оставени три дена на стайна температура, щетите не се компенсират.

Ако доматите се съхраняват на хладно до три дена обаче, те не губят ароматните си вещества.

Продължителното охлаждане намалява активността на гените, които произвеждат тези вещества.

Източник: БТА