Гняв и шок предизвика сред самоосигуряващите се граждани провокативното изказване на шефа на Фонда за социално осигуряване (OAEE), Димитрис Тсакирис, според който, тези, които не са в състояние да плащат своите вноски в комбинация с прекомерното данъчно облагане, да вземат семействата си и да имигрират в България. Шефът на ΟΑΕΕ, който миналата седмица посети градовете Флорина и Верия, за да информира хората за промените в системата за социално осигуряване, се сблъска с многократни моменти на напрежение по време на дискусиите с местните предприемачи и търговци, съобщава "Български новини".
В интервю за гръцки медии Тсакирис каза, че изявлението му е изтълкувано погрешно. Това, което искал да подчертае, е жизнеността и креативността на гърците, които не трябва да търсят начини за избягване и плащане на данъци и вноски, а по-скоро да бъдат полезни за местната икономика. Тсакирис заявява още, че днешните социалноосигурителни вноски покриват 50 процента от нуждите на осигурителния институт ОАЕЕ за пенсионни плащания, като измамната практика за прикриване на доходи трябва да спре в областта на малките и средни предприятия, тъй като 11-те милиарда евро дългове към OAEE не са създадени само в последните няколко години.

В отговор на предизвикателството депутата от СИРИЗА Никос Маниос отговори в телевизионно предаване, че „този, който ни изпраща в България, ако иска може да отиде и сам“. "Да отиде да се прави на директор в България. Това не е отговор на един проблем, а отговорът е седнете да разговаряме“, казва депутат Маниос и допълва, „когато някой е директор на една институция не може да каже ако не ти харесва махай се. Това е извън всякакво демократично мислене“.