Множество мобилни телефони са открити в килията на тримата сирийци, подсъдими по първото дело за тероризъм у нас. Припомняме, в Специализирания наказателен съд се гледа делото срещу трима сирийци - Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим, заподозрени, че са пътували през България за Турция, за да се присъединят към "Мюсюлмански братя" и "Ислямска държава".
Те са със статут на бежанци в Германия. В началото на годината тримата тръгнали от Германия през Гърция и Турция към Сирия с цел да се включат в редиците на терористичните организации - "Мюсюлмански братя" и ИДИЛ. На 5 февруари пристигнали в Гърция, но не успели да преминат през гръцко-турската граница. Затова влезли в България с автобус до Пловдив.

На днешното заседание стана ясно, че освен въпросните пет телефона от затворническата администрация е направена повторна проверка и са открити още телефони. Прокуратурата поиска повторно намерените телефони също да бъдат приобщени към доказателствата по делото, съобщава news.bg.

От държавното обвинение настояха магистратите да назначат съдебно-техническа експертиза на иззетите телефони. Прокуратурата настоя и за разпит на свидетел, който да изясни целта на пътуването на тримата сирийци. Прокурорът обаче твърди, че свидетелят се страхува за здравето и живота си и по тази причина настоя да бъде разпитан като защитен свидетел.

Защитата, в лицето на адвокат Рангелов, подчерта, че няма нужда свидетелят да бъде разпитван със статут на защитен, тъй като ставало въпрос за т.нар. "Камерен агент", който е бил вкаран при тях, за да извлече някаква информация и те го познават.

"Справката излишно се проточва, че той е пребивавал при тях в килията", подчерта адвокат Рангелов. По думите му, при всички случаи въпросният свидетел е влязъл с друго име, а не със собственото си, но те знаят кой е той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ